Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Tuesday, June 26, 2012

Taklimat Daripada Baitulmal Sarawak ke SMK Selirik 2012

Bismillah. Pada 27 Jun 2012 kami menerima rombongan dari Baitulmal Sarawak (cawangan Sibu kut) hadir memberi penerangan berkenaan zakat untuk rakan muallim SMK Selirik khasnya buat guru-guru baru yang ingin membuat pembayaran zakat. Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Pernah juga kawe dengar ceramah Ust Azhar Idrus bahawa zakat pendapatan adalah tidak wajib . Hanya Mazhab Maliki je yang mewajibkan zakat pendapatan, itu pon dalam qaul lain. Walaubagaimanapun, sebagai mengambil langkah berjaga-jaga, bagi menyucikan pendapatan kita, seeloknya kita membuat pembayaran zakat pendapatan ini.

Zaman sekarang begitu mudah boleh membuat pembayaran zakat pendapatan melalui potongan gaji. Dan ianya boleh direbat bagi pembayaran "income tax".
 

2 comments:

mysoalan said...

Kaji Selidik Proses Menggubal Soalan

Salam. Maaf jika mengganggu. Kami sedang menjalankan satu kaji selidik khas untuk guru-guru sekolah rendah dan menengah. Kaji selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat mengenai proses penggubalan kertas soalan samada untuk kerja sekolah, ujian bulanan atau peperiksaan besar. Kaji selidik ini hanya mengandungi 14 soalan mudah dan mengambil masa kurang dari 5 minit untuk menjawab. Jika berminat boleh layari laman web di bawah:

http://mysoalan.com/kajiselidik

Saya juga berharap agar anda dapat menyebarkan kaji selidik ini kepada rakan-rakan guru yang lain. Terima kasih!

Muallim Adham said...

wslm.. insyaAllah..

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan