Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Wednesday, April 20, 2016

AKOK Tradisional Melayu Kelantan

Abe Mad mengambil peluang cuti sekolah pada Mac 2016 untuk balik ke Kuala Krai, Kelantan. Dari KL perjalanan pada musim cuti balik Kelantan memang tidak boleh elak kesesakan jalan dan jem. Memang itu adalah sebahagian makanan dia la. Biasanya Abe Mad akan melalui Bentong, Kuala Lipis, Gua Musang dan terus sampai Kuala Krai. 

Di sempadan Negeri Kelantan-Pahang; sempadan Gua Musang-Kuala Lipis, terdapat gerai tradisional di tepi jalan menjual kuih akok kedut secara tradisional. Rutin Abe Mad, kalau balik kampung, mesti singgah sini. Zaman sekarang susah nk dapat akok kedut buatan tradisional macam ni. 


Kuih akok memang terkenal di Kelantan dan Terenganu. Dikatakan asal kuih ini dari Pattani (tidak sahih). Rasanya manis dan sumber utama pembuatannya adalah telur. Jika cukup bahannya telur, tepung dan gula, sedap lah rasanya. Semakin berkedut kuih akok, semakin sedap. Masyarakat muda sekarang di Kelantan tidak lagi terikut dengan budaya "suka manis". Maka kebanyakan kuih di Kelantan tidak lah terlalu manis, termasuk akok ini yang menjadi citarasa ramai samada golongan tua dan muda.

Tuang adunan dalam acuan

Pembuatan akok secara komersil dengan teknolgi moden menggunakan dapur gas biasa diperolehi di bandar utama di seluruh Kelantan. Rasanya OK, not bad. Dan penghasilannya lebih pantas. Citarasa Rakyat Kelantan yang kreatif sekarang, menyebabkan akok mengalami inovasi dengan wujudnya akok dalam pelbagai rasa seperti akok nisan, akok pandan, akok jagung dan sebagainya.

Akok dibakar

Namun akok yang dibuat secara tradisional menggunakan dapur arang yang di"kapit" atas dan bawah, dimana arang kayu di sebelah bawah, arang sabut kelapa di bahagian atas dapur (seperti gambar) mengambil masa yang lama untuk masak. Tapi rasanya lebih sedap, mungkin sebab kaedahnya yang asli digunakan.

Pastikan akok dah masak

Akok sedap dimakan panas-panas. Sebaik diangkat dari dapur, itulah keadaan paling enak dimakan dengan secawan kopi pada waktu petang-petang. Sebab tu pelanggan sanggup menunggu giliran membeli akok panas ini.

Akok masak sudah sedia dihidang

Jadi sesiapa berminat nak cuba kuih ni, jangan lupa untuk singgah di tepi jalan utama antara Merapuh dan Gua Musang (dekat sempadan) untuk mendapatkan kuih ini. Berbaloi sambil menyegarkan diri seketika setelah penat memandu.

Keadaan dapur arang tradisional

Selagi masih ada, jangan lepaskan. Bimbang suatu masa nanti, tradisi ini akan hilang.


Tuesday, November 24, 2015

Persiapan anak-anak belajar di Asrama penuh.





Bismillah. Ramai ibu bapa yang mengharapkan pencapaian cemelang akademik anak-anak. Diperingkat sekolah rendah dan menengah rendah, tentu ramai ibu bapa yang mengimpikan anak-anak untuk mendapat tempat belajar di SBP atau MRSM. Sedia maklum, kemasukan pelajar ke SBP atau MRSM adalah berdasarkan kecemerlangan akademik UPSR dan PMR/PT3 masing-masing untuk kemasukan di tingkatan satu dan tingkatan empat.

Namun, persiapam akademik semata-mata tidak mencukupi bagi melayakkan anak-anak terus belajar di asrama penuh. Banyak aspek perlu dipertimbangkan; bukan sahaja anak-anak perlu bersedia, ibu bapa juga perlu bersedia bagi memastikan kemandirian dan momentum kehidupan anak-anak di asrama penuh akan berjaya dan mencapai objektif.


Beberapa perkara perlu diambil kira di SBP.

Struktur kawalan dan penjagaan yang berterusan yang dibuat oleh pihak kerajaan untuk memastikan pelajar meraih keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. 

Menghindari gejala negatif dan pengaruh buruk rakan sebaya seperti merokok, dadah, dan lain-lain seperti di sekolah harian. Di sekolah berasrama seperti SBP dan MRSM, gejala ini terkawal dan jika didapati ada kes sedemikian, pelajar tersebut terdedah kepada undang-undang tegas seperti dibuang sekolah. 

Aktiviti pembelajaran juga lebih tersusun kerana pelajar di sekolah sedemikian perlu mematuhi jadual yang ketat seperti jadual pembelajaran berguru (sekolah), kelas persediaan (prep), solat berjemaah, riadah, dan sebagainya. 

Lepasan SBP dan MRSM biasanya lebih berdikari dan tidak terlalu bergantung kepada orang lain lebih berdikari ilmu yang mungkin tidak diperolehi di sekolah harian. 

Hidup sistematikManusia perlu ada rutin, kerana dengan rutin ini mereka boleh belajar banyak perkara dalam hidup. Sebagai contoh, di asrama penuh, perlu awal pagi untuk subuh berjemaah, diikuti rutin sarapan pagi, kelas akademik, prep, riadah, aktiviti kerohanian waktu magrib, prep malam dsb. Kalau dilihat, aktiviti pelajar penuh dengan aktiviti berfaedah. Tiada GADGET, Tiada SMARTPHONE, dsb. Namun masih ada ruang pelajar untuk menonton televisyen, mendengar muzik, melayari internet dsb. Namun dalam kuantiti yang terkawal dan tidak sampai membuang masa. 


Meluaskan kenalan -

Kewujudan teknologi maklumat dan kebanjiran gadget, menyebabkan dunia anak-anak sekarang kurang bersosial. Bersosial di laman sosial sangat berbeza dengan bersosial di dunia nyata. Ini lah masanya untuk menyediakan anak-anak berdepan dengan dunia realiti berdepan dengan pelbagai ragam masyarakat. Ini dapat meluaskan ruang sosial anak-anak. Mereka akan mengenal erti sahabat dsb dan akhirnya dapat meneruskan cabaran hidup apabila dewasa kelak. 


Memaksimakan potensi diri.

Di SBP pelajar akan bersaing dengan pelajar yang terpilih. Persaingan sihat ini secara tidak langsung akan memaksimakan potensi diri anak-anak bukan sahaja dalam bidang akademik, malah kokurikulum. Jika nak dibandingkan dengan prestasi akademik, kebanyakan pelajar SBP adalah cemerlang dalam akademik, yang membezakan mereka ada penampilan, lebih berani, gaya, kepimpinan, kepetahan bercakap, daya juang dan pelbagai softskill lain. Ini lah yang akan digilap bagi menjadikan diri mereka adalah yang terbaik dari kalangan terbaik. 


Program akademik.

Terlalu banyak progam akademik seperti kem akademik, kem pecutan, motivasi, strategi menjawab peperiksaan, kelas tambahan, kelas tolakan dsb.. sehingga tak muat nak letak aktiviti dalam takwim. Maka biasanya tak perlu lagi pelajar SBP hadiri kelas tuisyen di luar. Maka ibu bapa tak perlu risau tentang akademik anak-anak, kerana ianya terjaga. Cuma masalah pada pelajar tu sendiri sama ada mahu ikut atau tidak. 


Aktiviti ko peringkat SBP/kebangsaan

Antara sukan teras di SBP adalah ragbi, hoki, kriket, basketball dan netball, Manakala ada juga pertandingan berbentuk akademik seperti debat dsb, dipertandingkan antara seluruh SBP Malaysia, ianya setaraf dengan peringkat kebangsaan. Pelajar hanya perlu melibatkan diri dan berlatih bersungguh-sungguh setiap petang. Tak perlu lagi bersusah untuk bertanding dalam MSSD, MSSN dan MSSM yang memakan masa terlalu lama. Sebab tu ibu bapa perlu galakkan anak-anak bermain setiap ptg, jika latihan diikuti setiap hari, pekembangan motor anak-anak akan bagus, pertumbuhan otot bagus, daya tahan otot bagus, stamina akan menngkat, maka risiko kecederaan akan kurang. Kita faham, ramai ibu bapa takut anak-anak injured dan ganggu pelajaran. Itu berlaku sebab tidak turun latihan, tapi bila ada game, nk main, maka injured la. Jika pelajar jadikan setiap ptg adalah rutin bersukan, bukan sahaja pelajar akan cergas, body posture juga akan cantik spt model. Sebab tu pelajar SBP apabila masuk IPT, akan aktif bersukan dan cergas dalam semua aktiviti. 


Belajar hidup susah - kuatkan jati diri.

Di SBP pelajar akan mula berdikari basuh baju, kemas barang peribadi, belajar untuk makan makanan kebanyakan, disiplin pada masa, pantas bertindak dsb. Kesusahan itu perlu untuk rekrut diri pelajar bina jati diri. Sebagaimana jalan pejuang, hidupnya penuh dengan mehnah, bukannya kesenangan. Erti kesusahan ini akan mentarbiah pelajar dan hanya akan terasa nikmatnya bila mereka keluar dari SBP nanti. 


Mengembara

Program antara SBP menyediakan ruang untuk pelajar travelling seluruh Malaysia melalui kem perkhemahan, seminar, sukan dsb. Secara tidak langsung membina jaringan perhubungan yang luas antara pelajar, ini akan berterusan apabila mereka ke IPT dan memasuki dunia pekerjaan. 



Perlu ada persediaan dari segi fizikal dan mental

Rutin kehidupan asrama perlukan persediaan. Sudah tentu pelajar baru akan mengikuti sesi orientasi, dan kebiasaan sekolah dan senior tidak akan memberi tekanan kepada pelajar baru. Namun sokongan perlu diberi oleh ibu bapa untuk anak-anak cepat adapt dengan suasana asrama d SBP. Kita tak nak, ibu bapa pula yang tak tahan berjauhan dengan anak-anak. So, kesemua pihak perlu kuat dan saling memberi sokongan. 

Kesihatan yang baik

Sebelum mendaftar masuk ke SBP, pelajar diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan. Pelajar perlulah mempunyai kesihatan yang baik untuk belajar di SBP. Bukan kerana diskriminasi, tetapi pelajar SBP perlu aktif dan cergas serta independent. Mereka perlu berdikari dan bertenaga dalam setiap aspek. 


Pertimbangan:

Antara pertimbangan yang perlu bla berada di SBP adalah seperti berkiut.

Homesick. Rasa dominan tinggal dirumah, tidur dalam kuantiti yang lama, menonton televisyen, melayari internet, makan makanan yang sedap-sedap dan mewah, bebas berjalan dsb. Perlu kawal perasaan ini. 


Beradaptasi - kena cepat biasakan diri dengan asrama SBP. Jika dalam tempoh orientasi, masih tidak dapat adapt, maka perlu buat sesuatu untuk biasakan diri dengan rutin, jadual, aktiviti, tiada gadget dsb. 


Ikut peraturan- Petuanya senang, ikut lah peraturan. Pelajar ada peraturan di SBP. Ibu bapa juga ada peraturan; seperti tidak boleh sesuka hati bawa anak keluar, perlu ikuti jadual yang dirancang sekolah, waktu melawat, dsb.. Peraturan ini menjaga keamanan dan kerukunan hidup di SBP. Andaikata tidak diikuti, sia-sialah semua ini. 


Makanan. Pelajar perlu biasa makan apa yang ada. Semuanya berkhasiat, cuma cara masakan mungkin menyebabkan rasa tak seberapa. Tapi itulah rutin di asrama. Orang-orang terdahulu yang pernah hidup d asrama SBP dimana kini telah berjaya dalam bidang masing-masing turut makan makanan asrama sebegini. 


Semoga bermanfaat. Wslm

Sunday, July 5, 2015

Bagaimana Memiliki Superbike

Alhamdulillah, Allah beri keizinan sedikit ruang dan peluang untuk menulis dalam ni. Kalau dilihat zaman sekarang begitu ramai pengguna superbike di atas jalan. Berikutan peningkatan pengguna superbike di atas jalan, maka tertubuhnya banyak persatuan superbike dari peringkat kampong, sampai la peringkat sebesar-besar Malaysia. Dari persatuan peringkat superbike yang kecik-kecik, sampai la persatuan superbike yang besau-besau.

Ok tak payah gebang lebih, straight to the point, bagaimana nak memiliki superbike? Kerja gaji tak banyak, tetapi nk juga beli superbike. kalau gaji besau, tentu takde masalah.. Berikut beberapa kaedah daripada pengalaman sendiri dan rakan-rakan yang Berjaya memiliki superbike. Lain orang, lain cara:

1. Buat personal loan untuk tempoh maksimum.

Dulu bank offer personal loan sampai 20 tahun. Jadi komitmen monthly rendah walaupon hakikatnya total payment termasuk riba kepada bank lebih dua kali ganda pinjaman haha.. (sekarang rasanya bank offer maksima 1o tahun je personal loan) Tapi dah nak sangat pakai moto besau sanggup buat personal loan bank 20 tahun. Kalau jadi apa-apa kt superbike, rosak teruk dsb... hutang bank tak abis bayar lagi, tapi moto tu dah tak buleh pakai..

Tapi ada member ni... dia buat personal loan 20 tahun sebanyak 50K. Beli Kawasaki er6 dalam 30k second hand (dah tip top condition). Balance loan tu dia invest dalam investment yang beri pulangan besar setiap tahun (spt ASB, beli emas, unit trust dsb) dan tidak usik investment tu selagi tak abis bayar loan. Maksudnya dia buat personal loan 50k bukan bayar beli superbike semata-mata, tetapi ada juga buat investment (back-up) untuk long term. After 20 years, investment dia tu akan jadi may be 50K atau lebih jika guna teori compound interest calculator. Contoh initial investment = RM20k, interest ASB = 8% setahun, tempoh pelaburan tanpa keluarkan keuntungan = 20 tahun. So anggaran pelaburan yang dia dapat selepas 20 tahun ialah  (20k x 1.08^19 = RM86,314.00). Dengan andaian pinjam RM50k selama 20 tahun, bayar kat bank termasuk riba selama 20 tahun (contoh RM416 x 12bulan x 20tahun = RM99840).. Daripada dok bagi kat bank free sebanyak RM99840 sepanjang 20 tahun, at least selepas 20 tahun dapat return balik RM86,314 daripada pelaburan tadi. Ni sebagai contoh panduan je la.. orang lain mungkin ada cara lain dan lebih baik dari contoh ini.
 
 
Tapi ingat bila buat loan, pastikan jangan besar sangat sampai takda duit nk bayar utilities dan liability kita yang lain (seperti bil, makan, sumbangan kpd parents, sewa rumah, kos penyelenggaraan superbike dll).

kesimpulannya; hanya diri sendiri yang tahu cara dan Kaedah untuk manage keperluan personal loan bagii beli superbike. Jika ianya berbaloi, teruskan. Jika ianya berisiko, baik tak payah..

2. Pinjaman bank dgn cara ‘hire purchase’
Yang ni sama juga macam loan dengan bank. Haha biasanya kedai yang jual moto tu akan tolong urus. Rate interest/riba tu berbeza bergantung pada kedai dan bank kut. Kalau pandai, carilah yg offer riba terendah hehe..
Contohnya kalau nk beli er6 harga 35k (yang baru dan macam2 eksosori kedai bagi), kena bayar downpayment 10% = RM3500.
Biasanya buat loan macam ni 5 tahun je kut, kadar riba dia 5% setahun.
Jumlah kena bayar loan ni untuk 5 tahun ialah (lepas tolak downpayment, RM31,500 + 31,500 x 5% X 5 tahun = RM39,375).
So monthly kena bayar loan hire purchase ni adalah RM39,375 / 5 tahun / 12 bulan = RM656 sebulan.
 
3. Menabung dulu.

Ini lah kaedah yang terbaik hehe... kalau nak menabung, jangan simpan dalam bank. menabung lah dalam cara yang tidak susut nilai seperti hartanah, gold dan macam-macam lagi (korang mesti lebih arif). Pastu bila dah stabil, buleh la belii.. hehe... Apa-apa pon, memang kena menabung dulu.. itu adalah terbaik.
 
harap membantu hehe.
 
terima kasih.. nnt ada masa kawe share pengalaman lain plak.
 

Saturday, July 4, 2015

Munajat Diri

Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, dosa besar kami, dosa yang sengaja dan dosa yang tidak disengajakan kami, Ya Allah.

Ya Allah, kami berhimpun pada kali ini, untuk tujuan mengingati perintahMu, mentaati SuruhanMu, mencintai Nabi kami Muhammad SAW.

Ya Allah, balaslah cinta kami dengan balasan yang setimpal, agar nama kami dipanggil-panggil di akhirat kelak oleh junjungan Nabi kami Muhammad SAW.

Ya Allah, kami mengadu pada Mu ya Allah atas kepenatan dalam ketaatan kami kepada Mu, ya Allah, kami memohon mengadu pada Mu ya Allah, atas kesukaran dan kepayahan dalam perjalanan hidup kami ini ya Allah.

Atas setiap ujian yang kami lalui ini, pada siapa lagi kami hendak mengadu, melainkan kepada Mu ya Allah. Kami merintih dan mengadu pada Mu ya Allah, agar memustajabkan doa kami ya Allah.

Ya Allah, kami memohon kepada Mu sebagaimana permohonan Nabi kami Muhammad SAW. Ya Allah kami minta dijauhi sebagaimana yang Nabi kami minta dijauhkan, ya ALlah.

Ya Allah rahmatilah hidup kami.

Berkatkanlah rezeki kami, panjangkanlah umur kami dalam keredhaanMu.

Ya Allah izinkanlah mulut kami menyebut kalimahMu yang toyyibah; dimana penghujung usia kami, izinkan bibir kami menyebut Laaa ila ha illallah di saat kematian kami.

Tatkala terbujur kaku mayat kami ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami,

Saat kami dimandikan ya Allah, gugurkanlah dosa-dosa kami dengan air renjisan dari tubuh kami.

Tatkala mayat kami dikafankan kelak, putihkan amalan kami agar lebih putih dari kain kafan yang membalut jasad kami.

Dan jadikanlah anak kami yang paling solleh ya Allah, yang akan mengimamkan solat mayat kami ya Allah, anak cucu kami juga yang akan mengiringi jenazah kami ke liang lahad, Anak cucu kami juga yang akan mendoakan kami, ya Allah.

Tatkala mana sunyinya kubur kami ya Allah, jangan kamu sunyikan kubur kami dari doa-doa anak yang solleh untuk kami, ya Allah.

Tatkala bila kami berada di malam pertama di alam barzakh nanti, jadikanlah kubur kami diantara taman-taman syurga, jangan jadikan kubur kami sebahagian dari kawah-kawah neraka.

Ya Allah kami memohon, agar dibangkitkan kami kelak bersama para Nabi dan ambiya, dan para solehin. Tatkala kami dibangkitkan kelak, nama kami dipanggil-panggil dan disebut-sebut oleh NAbi kami Muhammad SAW.

Ya Allah, walau kami tak layak, walau kami tak sepadan, kami mengharapkan ihsan Mu agar mendekatkan diri kami kepada Nabi Muhammad SAW.

Ya Allah, sewaktu melayangnya suratan amalan manusia nanti, terimakanlah suratan amalan kami pada sebelah tangan kanan, jangan biarkan diri kami menerima suratan amalan kami pada sebelah tangan kiri. Kami takut dan kami bimbang pada dosa-dosa kami.

Ya Allah, senangkanlah kami melalui titian sirat, masukkanlah kami ke dalam syurga firdausMu bersama para Nabi, Anmbia dan Sollehin.

Ya Allah, ampunkanlah dosa kami terhadap kedua ibu-bapa kami, khususnya dosa kami terhadap ibu kami.

Kami pernah bercakap kasar depan ibu kami,

Kami pernah meninggikan kata-kata kami di depannya,

Kami pernah mengguris hatinya,

Kami pernah mencalar perasaan ibu kami,

Kami pernah melihat air mata lesu mengalir dimatanya,

Kami tidak sengaja melukakan hati ibu kami,

Kami tahu ibu kami menyayangi kami ya Allah,

Sewaktu kami kecil, di pipi kami dicium bertalu-talu,

Ya Allah, sewaktu kami kesejukan pagi, ibu kami memeluk kami dengan kasih sayang,

Diwaktu kami dalam ketakutan, dalam kesakitan, ibu kami memberi kekuatan kepada kami,

Dikala kami demam, ibu kami turut demam bersama kami,

Diwaktu kami membesar, ibu kami berhutang keliling pinggang untuk membesarkan kami.

Ya Allah, kerana dosa-dosa ini menyebabkan hati kami menjadi keras?

Adakah kerana dosa-dosa ini menyebabkan anak-anak kami pula keras hati dan tidak mendengar nasihat kata bicara kami?

Adakah kerana dosa-dosa ini juga menyebabkan kami berpaling rahmat kepadaMu?

Adakah kerana dosa-dosa ini menyebabkan kami diuji dalam hidup kami?

Adakah kerana dosa-dosa ini ya Allah?

Ya Allah, seburuk-buruk kami, sekeji manapun kami, sebanyak manapon dosa kami ini ya Allah, sebesar manapun keaiban kami ini ya Allah, sejahat mana pun diri kami ini ya Allah,

Pandanglah kami dengan pandangan rahmatMu.

Pada siapa lagi kami hendak mengadu,

Pada siapa lagi kami hendak merintih doa ini, ya Allah,

Kecuali kepada Mu ya Allah, yang mampu memberi pertolongan ini ya Allah.

Tuesday, June 30, 2015

Putaran Ramadhan

Bismillah. Entah mengapa, Ramadhan tahun ni terusik hati dengan banyak kenangan Ramadhan lepas. Bersama rakan-rakan di zaman belajar dulu, kini menjadi kenangan. Mungkin sebab ianya sudah lama berlalu, sengaja mencuit kembali kenangan lampau. Maka beruntunglah jika ada kenangan lama yang dapat dikenang-kenang. Guru kawe pernah berkata, setiap ruang masa yang kita lalui ini, biar lah ia sentiasa menjadi suatu yang bermakna, lebih-lebih lagi menjadi kenangan terindah, kenangan terhalal... kerana suatu masa akan datang, kita pasti akan mengimbas kembali peristiwa-peristiwa kenangan ini dalam kotak minda kita.
 
Zaman Sekolah Rendah
 
Zaman ni boleh dikatakan zaman baru nak belajar berpuasa. Sebab tak pernah berpuasa, jadi masa ni rasa cukup azab nak tunggu waktu berbuka. Maklum lah zaman ni sedang aktif bermain. Bilangan hari berpuasa tu sikit sangat, boleh bilang dengan dua-tiga jari ja.. Jadi Abah guna pelbagai cara nk didik anak-anak berpuasa. Antaranya adalah bagi duit raya ikut bilangan hari berpuasa. Adus... zaman ni kira hebat kalau dapat kumpul duit raya sebanyak mungkin.. nanti boleh lawan dengan kawan-kawan; siapa yang paling banyak duit raya. Masa ni Taraweh pon jarang-jarang gi.. Kalau gi traweh pon sebab nk main dengan kawan-kawan; main mercun dsb. Tapi bagitau abah nak gi traweh hahah. Lepas main dengan kawan-kawan, lepas traweh, elok-elok je balik jalan bersama-sama dengan Jemaah masjid sebab nak ikut moreh pulak. Begitulah rutin setiap hari sampai la Raya..
 
Zaman Sekolah Menengah
 
Masa ni dah RETI BAHASA sikit. Dah ada rasa malu nak main dalam masjid masa Traweh. Masa ni pose pon dh penuh, Alhamdulillah. Cuma ada la ada dalam satu tahun tu; demam masa dekat nk raya.. demam berpanjangan sampai raya kedua baru baik... Tapi masa ni dah start Jemaah 5 waktu di Balasoh (madrasah). Berkawan pon, dengan set-set masjid (tua/muda). Yang bestnya, dalam Ramadhan masa ni, masjid/surau penuh dengan kuliah/tazkirah agama. Lepas zuhur ada ceramah. Antara traweh pon ada tazkirah.. rasa seronok sebab hidup dalam kebanjiran ilmu. Dapat basuh ckit hati yang banyak berkarat ni hehe.. Bila rutin macam ni, belajar di sekolah pon macam rasa dipermudah ja. Sampai la masuk tingkatan 3, lepas PMR dapat masuk ke MCKK. Puasa di MCKK fuhhhhh.. yang ni best dengan kawan-kawan pulak.. Tapi berbuka puasa di rumah dengan keluarga tetap paling best.. Cuma sekarang ni, rasa sedih juga sebab jarang dapat balik kampong huhuhu..
 
Di MCKK, tiap hari keluar bazar Ramadhan. Macammana keluar tu, biar lah menjadi rahsia. Banyak pulak makanan melimpah ruah. Ada sahaja orang sponsor makanan berbuka... Tu tak kira yang geng tak layan ration dewan makan, so kawe la yang perrabis lauk-lauk di dewan makan. Masa SPM, kawe bertuah ambil SPM dalam Ramadhan. Jadi rutin Ramadhan sangat membantu memantapkan jadual study. Walaupon result SPM tak la gempak sangat macam orang lain.. Tapi puas hati la juga dengan usaha yang tak seberapa dan rutin yang banyak main masa ni hahah.. Tapi itu la, matlamat pendidikan kami jelas... bukan kejar bil A dalam SPM semata-mata.. Tetapi apa yang kami cari adalah... Pride.. Passion & Tradition.
 
Masa Matrikulasi
 
Di Matrik adalah zaman all out study.. aduss sampai rutin sukan hanya limit kawe untuk main tennis sahaja. Tapi di KMKulim, rasa macam belajar di sekolah pondok. Dengan rutin usrah, solat berjemaah, program keagamaannya... Ramai dalam kalangan kami amalkan puasa Nabi Daud.
 
Didalam sebuah hadits yang diriwayatkan dari Abdullah bin Amr bin al ‘Ash bahwa dia pernah bertanyakan Rasulullah saw dan beliau saw pun berkata kepadanya,”Solat yang paling disukai Allah adalah solat Daud dan puasa yang paling disukai Allah adalah puasa Daud. Dia (Daud) tidur seperdua malam, bangun di sepertiganya, tidur lagi di seperenamnya dan berpuasa sehari serta berbuka sehari.” (HR. Bukhari)
 
Dan kami berbuka bersama-sama di talam talam..
 
 
 
Kawe percaya, rutin dan aktiviti sebegini antara punca Allah permudahkan urusan belajar di matrik. Dan hasilnya kawe dan rakan-rakan lain telah lalui dan rasakan. Disini la jumpa staf-staf KMKulim yang bersifat murabbi, muaddib, muallim, mudarris dan mursyid.
 
Kehidupan ini ada masa naik dan jatuhnya. Iman kita begitulah, turun naik macam pasaran saham juga. Marilah kita sama berdoa moga Allah tetapkan iman kita, kukuhkan iman kita agar terus beriman dan bertaqwa kepadaNya dalam menyelusuri kehiduan seharian. Tak tahu kenapa, kenangan di matrik sangat berkesan sampai sekarang.. Kalau buleh, nak jumpa balik dengan mereka ini.
 
Di UPSI
 
Zaman di UPSI adalah saman survival kewangan hahah.. Duit PTPTN abis buat bayar yuran, bayar motorsikal (tanpa minta bantuan keluarga). Masa ni rasa malu nak minta duit dari parents. Elaun masuk ROTU sangat membantu juga. So berbuka di zaman ni banyak cari lubang makan free hahah.. terutamanya di masjid dan surau-surau. Paling cikai pon berbuka dengan bubur lambuk yang banyak orang sedekah. Alhamdulillah, semoga Allah limpahkan rahmat dan keberkatan buat pemberi sedekah kepada para pelajar yang serba kekurangan seperti kawe masa ni hehe. Bukan apa, sengaja nak belajar hidup susah dan tak nak susahkan family. Mujur juga adik beradik yang lebih tua ada juga hulur meringankan beban hahah..

Yang jadi kenangan juga adalah puasa tahun pertama sebagai budak UPSI, kami hadiri Kem Tahunan PALAPES UPSI. Dalam musim hujan pulak tu... mujur la tidak panas. Tetapi azab dalam kebasahan lebih mencabar rupanya. Kaki yang sentiasa dibasahi lumpur semasa siri praktikal perang melawan gerila (CIW) menyebabkan membengkak dan kembang sehingga melecet-lecet. Ramai yang rosak kakinya dan terpaksa berselipar sahaja dalam hutan. Yang kuat iman akan terus berpuasa.. Manakala yang tak berapa nak kuat iman itu, akan tetap huha huha dalam hutan tak sedar diri yang mati tu buleh bila-bila masa sahaja. Pengalaman ini la yang membuatkan kawe lebih mengenali erti sebenar dunia ini.. mengenali true colour manusia di sekeliling kita.
 
Puasa di Kapit
 
Di kapit adalah zaman FB bermula. Kawe antara orang yang cepat update dengan gajet. Masa ni orang update status FB guna computer atau laptop di rumah sahaja. Tapi kawe antara yang mula-mula pakai gajet smartphone BlackBerry (BB) yang paling cikai masa tu haha.. So pantang ada juada berbuka, semua di upload dlm fb.. nk bgtau kt kawan-kawan dan family bahawa di kapit, kami bahagia menikmati juadah yang di masak sendiri...
 
Masa ni juga kawe mula belajar memasak. Bersama Ustaz Adnan sebagai pembantu dia je.. lama-lama kawe praktikal dan buleh la masak ckit2 hehe.. lepas berbuka gi traweh ramai-ramai dgn geng bujang. Kami juga kadang-kadang bergilir jadi imam traweh memandangkan ada 5 surau/masjid aktif di kapit sebagai tempat bertraweh, tetapi tiada cukup imam... Lepas bertraweh, lepak plak kat kedai jalan airpot; minum teh'o segelas je, tetapi duduk 3-4 jam...
 
Selepas kahwin
 
Alhamdulillah, Allah kurniakan kawe cinta dari seorang isteri yang baik. Selepas kahwin, mkn minum dah teratur. Kalau ada kurang atau lebih, kami hadapi bersama. Hidup berkongsi susah-senang ni lain. Sekarang Alhamdulillah semuanya bakal menjadi kenangan terindah kami bila Fahim besar kelak. Masa ni sedang membina dan terus membina kenangan terindah sekeluarga hehe.

Friday, April 3, 2015

Rutin di SAKURA


 Sekolah Menengah Sains Kuching Utara (SAKURA) merupakan SBP ketiga ditubuhkan di Sarawak selepas SAINSKU dan Sains Miri. SBP tidak hanya menekankan kualiti akademik semata-mata, malah memperoleh kecemerlangan kokurikulum, memiliki kemahiran komunikasi, kepimpinan yang mapan serta sahsiah yang unggul.
 
Muallim sebagai guru kelas bersama 1Einstein3/2014

 Ramai masyarakat di luar mempunyai persepsi yang salah terhadap pelajar SBP; dengan mengangap pelajar SBP hanya focus belajar, kelas tambahan untuk cemerlang dalam akademik semata-mata; dan mereka mengangap budak SBP ni skema macam buku teks. Semua persepsi ini adalah salah sama sekali.
Muallim bersama 2Curie2 sebagai guru Matematik bagi pelajar terpilih dalam TIMSS 2014
 

 Bagi merealisasikan matlamat kemenjadian murid SBP, beberapa rutin harian perlu diikuti oleh semua anak pelajar dalam SBP. Selain kelas akademik, mereka perlu juga ikuti kelas persediaan (Kelas Prep). Masa prep ni la masa untuk mereka menyusun waktu belajar sendiri sebaiknya untuk belajar dan menyiapkan kerja rumah. Peluang ini digunakan untuk mereka belajar mendisiplinkan diri sendiri bagi menyusun jadual mereka. Jika susunan jadual mereka baik, maka masa study mereka akan berkesan dan tak perlu lagi study sampai lewat malam. Di sini la kita  akan Nampak bakat anak-anak yang produktif; mereka perlukan masa sedikit sahaja untuk belajar tetapi produktif (study smart), berbanding dengan anak-anak yang berjam-jam study tetapi tak dapat apa (habuk pon xdak) kerana banyak masa tengok buku tanpa berfikir. Mana-mana pelajar yang produktif ini la akan Berjaya akademik dan soft skill yang lain.
 

 Selain itu, aktiviti kerohanian juga diutamakan. Di SBP pelajar akan didedahkan dengan solat berjemaah, program usrah, tadarus, tazkirah dsb. Sebahagian program in imenjadi rutin wajib, sebahagian pula menjadi aktiviti sampingan dan mengikut keperluan. Di sini lah anak pelajar SBP akan dilatih secara tidak langsung kepimpinan; untuk mengendalikan usrah, tazkirah, solat berjemaah. Sesetengah SBP mengendalikan sendiri solat Jumaat di dalam masjid sekolah seperti di SAKURA.
 
 Dengan rutin dan latihan sebegini, diharapkan mereka esok-esok bukan hanya Berjaya di dunia, malah Berjaya di akhirat. Dengan bahasa orang kampong; esok-esok bila Berjaya, jika ada dalam kalangan mereka menjadi jurutera, baik menjadi doctor, baik menjadi pegawai kanan, mereka juga nanti menjadi professional yang dapat memimpin masyarakat, menjadi professional yang dapat mengimamkan solat dsb. Dengan kata lain menjadi manusia Berjaya yang mempunyai "hati" dalam diri serta menyumbang kepada masyarakat; bukannya yang menjadi manusia Berjaya tetapi sombong dan orang lain tak buleh nak tumpang.
 
 
 Kalau setakat belajar sahaja, tak seronok. Maka masa bermain merupakan masa penting untuk anak-anak SBP. Sebab tu pentingnya kemudahan sukan seperti padang, gelanggang yang mencukupi untuk mereka. Maka kontraktor yang mendapat tender membina kemudahan sukan di sekolah terutama di SBP, jangan sekadar bina kemudahan sukan untuk dapat untung sahaja, bina la dengan "hati" agar orang yang menggunakan kemudahan ini tidak sakit hati. Pada weekend, macam-macam program diadakan oleh mereka seperti senam robik, futsal dsb.
 Di SBP terdapat beberapa sukan teras (wajib diadakan di SBP). Dia antaranya adalah ragbi, kriket, bola jarring, bola keranjang. Ini merupakan sukan tumpuan bagi semua SBP. Anak-anakk akan berlatih besungguh untuk memahirkan diri dalm sukan ni untuk mewakili sekolah dalam pertandingan sukan antara SBP dan juga kejohanan MSSM.
 Ni sebahagian daripada event yang disertai oleh anak2 SBP. Banyak lagi nak cerita, nanti kalau ada masa, kawe share lagi..
 
 
 
 

Saturday, February 7, 2015

Majlis Permuafakatan Ibu Bapa-Guru Murid Edison & Galileo 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Majlis Permuafakatan kali pertama 2015 melibatkan pelajar Edison (tingkatan 3) dan Galileo (Tingkatan 5) berakhir dengan jayanya. Pada majlis tersebut juga diadakan ikrar aku janji dalam kalangan pelajar Edison dan Galileo untuk terus berusaha dalam mencapai kecemerlangan akademik.
 
Ibu-bapa diberi peluang untuk berjumpa dan berbincang dengan kesemua guru yang mengajar anak-anak Edison dan Galileo bagi bertukar-tukar pendapat dalam mencapai kecemerlangan anak-anak.
 
Guru pula telah bersedia dengan TOV dan ETR setiap pelajar bagi setiap ujian yang akan diadakan pada tahun 2015.
 
Secara keseluruhan, program berjalan lancer dan ibu-bapa-guru mencapat banyak input dan idea yang berguna dalam mencapai matlamat kecemerlangan anak-anak.
 
Sila ke Fan Page Sekolah Menengah Sains Kuching Utara untuk lihat foto sekitar program.

Friday, November 7, 2014

Glyn

Berkesempatan main tennis dengan Saudara Glyn; kami mula berkenalan di Kapit pada 2009. Tennis menemukan kami. Tidak hairan dengan slogan "Tennis is Life".

Pada mulanya, kawe adalah pemain kategori cap ayam (biasa-biasa je). Sekarang pon masih cap ayam juga, tapi lebih baik daripada dahulu. Sangat beruntung di Kapit kerana berpeluang bermain dengan Tennis Kapit Team; tidak mengira siapa kita, latar belakang, asal usul. Janji komitmen untuk hadirkan diri bermain.

Dari situ, kawe mula datang awal (jam 3.45pm) selepas asar untuk bermain. Jame Ling secara sukarela memberi drill kepada kawe untuk mengukuhkan asas tennis sperti forehand, backhand, overhead, volley dan service. Selepas 2 bulan menjalani drill tersebut secara percuma daripada Jame Ling, akhirnya kawe mampu bermain dengan lebih baik dan diserap dalam Team Tennis Kapit untuk ke Interdivision Competition. Kami mula memenangi kejohanan tersebut secara Loser Pool.

Dari situ juga, Kapit dapat menghantar sebuah pasukan untuk kejohanan MAKSAK. Dan turut memenangin kejohanan secara looser pool.

Dengan kemudahan yang serba kekurangan (court masa tu buruk dan crack), dengan bilangan pemain yang terhad (semua pemain sudah 30an ke atas), semangat kesukanan yang tinggi menyebabkan Kami juga mampu bersaing di peringkat negeri.

Ribuan terima kasih dan penghargaan buat sahabat tennis di Kapit. Mereka adalah teman yang mencorakkan kehidupan kawe sepanjang berada di Kapit. Kredit untuk sahabat tennis; James LIng, Glyn, Ah Hai, Ah Hon, Max Wong, Patrick, Fitri, Kebeng, Leo, Joseph, Bari dan lain2...

Monday, July 21, 2014

SM Sains Kuching Utara (SAKURA)

Bismillah. Sedar tidak sedar sudah 7 bulan kawe berkhidmad di SM Sains Kuching Utara atau lebih dikenali dengan SAKURA. Tiada langsung perancangan untuk berkhidmad di sini, jauh sekali terfikir untuk kembali ke SBP. Namun ini la yang dikatakan perancangan Allah. Boleh jadi kita membenci sesuatu, tetapi itu la yang terbaik buat kita. Kawe percaya semua ini adalah yang terbaik Allah takdirkan buat hambaNya. Paling penting kita terus istiqamah beramal dalam memberi walaupun hanya sekelumit.

Izinkan kawe perkenalkan serba sedikit mengenai SAKURA. Mungkin boleh menjadi panduan buat pembaca sekalian.
 

SAKURA yang terletak 10 minit dari peusat bandar Kuching beralamat Lot 2666, Lorong 6A9, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak, telah ditubuhkan pada Ogos 2012 dan mula memgambil pelajar pada September 2012 seramai 16 orang dengan seorang pengetua, seorang penolong kanan pentadbiran dan 5 orang guru. Namun SAKURA mula beroperasi pada 1 Januari 2013. Pada akhir 2013 SAKURA memiliki 286 pelajar (tingkatan 1, 2 dan 4) dan 10 orang guru. Pada 2014, SAKURA sudah melengkapi semua batch tingkatan 1 hingga 5 dengan seramai 468 pelajar dan 59 orang guru. 

Di SAKURA, setiap batch diberi nama berdasarkan nama tokoh saintis terkemuka. Bagi pelajar tingkatan 5, mereka dikenali sebagai Galielo. Manakala tingkatan 4, 3, 2 dan 1 masing-masing dikenali sebagai Newton, Edison, Curie dan Einstein. Kelima-lima saintis ini disusun mengikut zaman dimana Galielo adalah antara saintis terawal muncul seterusnya diikuti Newton, Edison, Curie dan Einstein. 

Sebagaimana SBP lain di Malaysia, sistem rumah memainkan peranan penting dalam segala aktiviti di sekolah. Ianya tidak hanya terhad dalam sukan dan permainan, tetapi pelajar bersain antara rumah dlm semua aspek seperti akademik, disiplin dan sahsiah dalam mewujudkan suasana persaingan yang sihat dalam kalangan pelajar SBP. SAKURA terdiri daripada 4 rumah iaitu Aero (kuning), Ignis (merah), Terra (hijau) dan Aqua (biru). Guru dan staf juga terlibat dalam sistem ini. Nama 4 buah rumah ini adalah berdasarkan 4 elemen alam semulajadi iaitu api, udara, air dan tanah. 


Sekolah Menengah Sains Kuching Utara, 
 Lot 2666, Lorong 6A9, Jalan Matang, 
93050 Kuching, Sarawak. 
Tel: 082-646540
Fax: 082-646543

Thursday, March 27, 2014

Tennis is life

Mr Max Wong represent Kapit Lawn Tennis Association give me souvenir
Bismillah. After 5 years of teaching career at SMK Selirik, my family and I finally said goodbye to Kapit, one of the most remote interior Sarawak. Kapit being the last frontier in Sarawak is the only place in Sarawak not connected by road and its only accessible by three hours boat journey from Sibu or six hours from Belaga, the last town along the Rejang River. 

Seventh Division Lawn Tennis Association (7DLTA) organized farewell party attending by most of the tennis players in Kapit in order to show the value of friendship. We are truly live the "1Malaysia Rakyat".


All these years, I has adopted myself to Kapit way of life to regard one another as close member of the society that I will  would missed them  very much. Hopefully, I was not the first and the only one. 7DLTA opens its door wide to welcome anyone interested in the game of tennis regardless know to play the game or wishing to learn how to play. Every afternoon after office hour, we gathered at the tennis court at Jalan Sri Baleh to play and chit chat
During my studies in the university, I began to play tennis. I love the game so much that it’s become part and parcel of my life. I always encourage friends to play tennis because this’s one of the game that you mix around with people from all walks of lives regardless of social position, religion or social creed. While, I’m in Kapit all these years, I made friend with Chinese, Iban and event Orang Ulu. I treasure our friendship very much. 

So thanx a lot to all 7DLTA members for the support. Im always miss you all.. 


Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan