Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Monday, December 27, 2010

Jumpa kekasih lama

Bismillah. Salam buat smua sahabat. Pagi semalam seawal jam 0300 kawe dapat mesej daripada otai easyrider ajak lepak jam 1000 hak hak.. Apa lagi memang kawe tunggu lama so terus respond +ve.. kami lepak di sekitar Balakong ja... Tengok2 motosikal masing hik hik hik..

Orang yang dimaksudkan ialah ni dia hik hik.. Sandman Ramskay.. Thanks for lunch "Nasi Goreng Kambing" huhu.. the first time I take it.. dah la banyak giler... sebab tu tak abis makan, Bro... kalau nak banding kat Sudan, memang makanan tu jadi rebutan kat kanak2 Sudan dah huhuhu..


I'm enjoy riding.. dan takkan tinggal aktiviti ni.. Bila kawe "riding".. kawe rasa free dari semua masalah sebab may be angin2 yang laju telah menghilangkan masalah dalam diri kawe hahahah.. Thats why i enjoy my life style now.. orang lain tak bleh kacau my life yang memang tak kacau orag hahahha.. Thanks bro Arief Ramskay for your opinion.. at least give me an idea about biker.. InsyaAllah kalau kawe dapat pindah KL, buleh la sekali sekala riding gi breakfast.. lunch... minum2 teh tarik hak hak hak...

Sunday, December 26, 2010

Aktiviti Sosial


Antara aktiviti di Kuala Krai. Perjumpaan dengan wakil2 Belia dan anak2 remaja tempatan Kuala Krai, ada juga wakil2 persatuan di Kelantan dalam sesi dialog bersama Dato Dr Wan Suhaimi dan Dr Zubir di Pejabat Perikanan Kuala Krai. Antara agenda ialah pendedahan kerjaya dalam pendidikan dan Kementerian Sumber Manusia.. Secara keseluruhan, objektif program berjaya. Terima kasih kepada Cikgu Lah dan Keluarga En Maimun kerana bersama menjayakan penganjuran program.

Walimah Kapten Hairil di Balik Pulau

Bismillah. Salam tahniah buat saudaraku Hairil atas berlangsungnya pernikahan demo. Kawe tak dapat hadir walimah di Kota tinggi pada 12 dec sebab induksi tetapi alhamdul8illah ada ruang untuk memenuhi jemputan demo pada 18dec di Balik Pulau, Penang. Pada masa yang sama, housemate kawe semasa di UPSI, Johari juga ada setelah 2 tahun x jumpa heheheh..

Smoga pernikahan ni dapat menjaga iman kita, kerana ianya satu sunnah nabi, dan dapat membentuk keluarga muslim, lahirkan zuriat soleh solehah. Semoga sentiasa dalam Rahmat & Barakah Allah. Buat pengetahuan rakan2 ambo, Kapten Hairil grad dlm B.Ed (Hons) TESL di UPSI dan setelah grad, beliau memilih untuk menyertai Angkatan Tentera Malaysia dan sekarang berkhidmad dalam Kor Perkhidmatan Am (ajar).

Ziarah Kulim

Salam.. Antara sesi kunjungan kawe ke Kulim. Singgah di Kolej Mara Kulim dan umpa guru2 yang pernah ajar kawe semasa di Matrikulasi Kolej Mara Kulim pada tahun 2003/2004. Sedar tak sedar sudah lebih 6 tahun kawe meninggalan Kulim. Kembalinya kawe untuk ziarah dan merapatkan silaturahim dengan guru2. Antara gambar yang sempat kawe ambil untuk dikongsi bersama rakan2 yang mengenali guru2 kita ni..


Tidak dilupai juga orang yang cukup berjasa kepada Kolej Mara Kulim, Hj Lazim yang menetap di Taman Bersatu, Kulim. Riak wajahnya tenang dan sentiasa membantu para pelajar dan begitu aktif dalam aktiviti kerohanian menyebabkan kami begitu rapat dengan beliau. Terima kasih semua..
Singgah di Hentian Titiwangsa, Lebuh raya timut-barat..
Singgah juga di Kuala Kangsar... Jumpa saudara Nasri..

Tuesday, December 21, 2010

Bersalam dan Mencium tangan

Bismillah.. Assalamualaikum..

Menyambung sedikit perbincangan mengenai bab berjabat tangan dalam kitab Riyadhu Solehin jilid 5, Hadis yang ke 6 yang bermaksud;

Daripada Ibn Umar R.A. menceritakan satu kisah, “ketika kami semua datang berjumpa Nabi SAW, kami mencium tangan baginda”. (HR Abu Daud).

Hadis yang cukup ringkas menunjukkan sunat mencium tangan Nabi SAW ketika berjabat tangan dan Islam mengharuskan mencium tangan orang yang lebih tua atau lebih alim dari kita, mudah-mudahan dapat mendidik jiwa kita kea rah kebaikan.

Daripada huraian lanjut semasa kulian Ust Dr Abdul Basit bin Abdul Rahman di Pondok Sungai Durian, beliau menjelaskan lagi bahawa mencium tangan orang-orang yang solleh dibolehkan tetapi haram mencium tangan kerana pangkat, dan jangan jadikan cium tangan sebagai adat. Dan 3 syarat untuk mencium tangan ketika berjabat tangan (diingatkan bersalam antara bukan muhrim jelas haram);

1) Jangan jadikannya sebagai adat

2) Jangan menjadikan orang takbur bila tangan dicium

3) Jangan cium tangan kerana dunia


Bagaimana pula dengan budaya memeluk dan mencium tetamu ketika mengunjungi rumah? Islam menyarankan agar menghormati tetamu dan menyambutnya dengan cara yang baik. Daripada perbincangan, seseorang itu disunatkan memeluk dan mencium tetamu yang baru datang (yang muhrim sahaja) sekiranya tetamu itu terdiri daripada orang yang baik, dikenali dan perlakuan itu tidak mendatangkan fitnah. Boleh peluk/cium jika bukan jadi adat kerana lama tak jumpa, tetapi bukannya cium di mulut. Ini jelas daripada hadis ke7 yang bermaksud;

Daripada ‘Aisyah R.A. katanya, “Zaid bin Harisah datang ke Madinah al-Munawarah sedangkan Rasulullah SAW ketika itu berada dirumahku. Zaid pun datang lalu mengetuk pintu. Kemudian Nabi SAW segera berdiri sambil menyambar jubah kemudian Baginda memeluk dan mencium Zaid” (HR At-Tirmizi).


Ust Dr Abdul Basit melanjutkan perbincangan Hadis ke 9 dalam kitab Riyadhu Solehin jilid 5 yang bermaksud;

Daripada abu Hurairah R.A. katanya, bahawa Nabi SAW telah mencium Hasan bin Ali R.A. Maka Akra’ berkata “sesungguhnya aku mempunyai 10 orang anak, tetapi tidak pernah mencium seorang pun daripada mereka”. Kemudian Nabi SAW pun bersabda “sesiapa yang tidak berbelas kasihan kepada orang lain, nescaya ia tidak dibelas kasihani oleh Allah”. (HR al-Bukhari & Muslim).

Daripada hadis jelas menunjukkan bahawa

1) Islam menggalakkan umatnya mencurahkan kasih sayang kepada kanak2.

2) Sunat mencium kanak2 sebagai tanda kasih kepada mereka.

3) Rasulullah SAW mengingatkan umatnya bahawa seseorang yang tidak mengasihi orang lain, tidak akan dikasihi Allah.

Menurut Ust Dr Abdul Basit dibolehkan mencium budak kecil atas dasar syafaqah, kesian belas & rahmat (sunnah). Terdapat 5 jenis ciuman yang dibolehkan;

1) CIum sayang (antara ayah-anak)

2) Cium rahmat (antara anak-ayah)

3) Cium syafaqah (sesama saudara seMuslim) kerana agama.

4) Cium syawat (antara suami isteri)

5) Cium tamam (selamat dating-biasanya di tangan).

Diingatkan sekali lagi bahawa ciuman yang HARAM ialah lelaki & wanita yang tidak muhrim dan ciuman sesama jenis kerana nafsu/syawat. Menurut Ust Abdul Basit lagi, hukum ciuman ini berbeza mengikut mazhab iaitu;

1) Mazhab Hanafi; makruh mencium mulut antara sesama lelaki & harus mencium tangan orang alim / pemimpin yang alim

2) Mazhab Maliki; Makruh cium tangan/ berpelukan sesama lelaki

3) Mazhab Syafi’e; sunat cium kerana agama, sunat cium tangan kerana dia alim

4) Mazhab Hambali; dibolehkan jika cium kepala

Monday, December 13, 2010

Teringat plok PSD:hukum tunduk kepala

Bismillah. Assalamualaikum smua.. Sampai je di Kuala Krai, kawe tertengok balik kitab Riyadhu Solehin jilid 5 yang terselit di almari buku rumah.. Teringat plak masa kawe cuti panjang sebelum bekerja di zaman bergelar mahasiswa dulu, kawe beli kitab ni dari Ust Dr Basit, Mudir di Pondok Sungai Durian (PSD) untuk kuliahnya pada setiap hari jumaat malam pas magrib. Terdetik rasa hati untuk berkongsi sedikit isi kitab ni buat sahabat sekalian… sebagaimana yang kawe dengar penerangan dari yang kawe muliakan guru kawe Ust Dr Basit. 


Hadis ke4 (m/s 3)

Daripada Anas R.A katanya, seorang lelaki bertanya, “wahai Rasulullah, apabila seorang daripada kita ini bertemu dengan seseorang atau sahabatnya, adakah boleh ia membongkokkan badannya untuk member hormat kepada saudaranya itu?” Baginda menjawab, “tidak boleh”. Kemudian orang itu bertanya lagi, “adakah boleh ia memeluk dan mencium tubuhnya?” Baginda menjawab lagi, “tidak boleh”.  Lelaki itu bertanya lagi, “adakah boleh ianya berabat tangan sahaja?” Baginda menawab, “boleh”. (Riwayat At-Tirmizi).

Huraian hadis:

Sebagaimana kita tahu, Nabi SAW melarang keras kita tunduk kepada manusia. Menurut Dr Basit, terdapat 4 hukum bila seseorang manusia menundukkan kepalanya iaitu:

1)      Tunduk Wajib – dalam solat.

2)      Tunduk harus – semasa membuat kerja/ aktiviti.

3)      Tunduk haram -  kepada manusia.

4)      Tunduk harus -  jika dipaksa tundu (jika tidak akan diancam).

Bila teringat balik, memang rindu sungguh dengan budaya beruguru di Kelantan. Dan kawe sungguh beruntung sebab rumah kawe dekat sahaja dengan PSD membolehkan kawe berulang alik dengan mudah. Memang tersimpan dalam hati nak belajar lagi di sini secara kuliah malam-malam bersama orang kampong yang lain dan menyumbang untuk pembangunan akademik pelajar PSD. Dulu masa siangnya pernah kawe mengajar Bahasa Ingeris kepada pelajar pondok hanya 2 minggu sahaja sebelum kawe dipanggil posting ke Sarawak sebagai guru sehingga sekarang. Pengalaman ni memang cukup bermakna.. sebab kawe mengajar pelajar yang sebaya dan ada yang lebih tua dari kawe dari pelbagai pelusuk bumi nusantara ni..

Riding hujung tahun fasa2

Bismillah.. salam buat sahabat.. selepas balik dari induksi di Sibu. 12dec kawe ambil kesempatan riding...

Dari KL kawe ke SUngkai perak sempena walimah ust Zarkuan.. tp kawe sampai sebelum majlis hehehe.. pengantin pon tak siap lg.. tp xpa.. yang penting ada bukti gambar kawe hadir walimah hehhe..

Seterusnya perjalanan kawe diteruskan ke Sabak Bernam.. rupanya Bagan Datoh umah Kak Leha. Jumpa la family Kak Leha.. Rupanya best juga suasana estet hehhe... rasa nk dok lama je

Jam 4pm kawe teruskan perjalanan ke Temerloh dari Bagan Datoh.. sampai a tepat jam 7pm di temerloh.. Bermalam umah Dr Nordin.. Thnks la Nordin dan Rustam.. layan kawe hehehhe


Dan pada 13dec kawe terudkan perjalanan kawe ke Kelantan dari Temerloh.. singgah di Gua Musang dan jumpa la sahabat lama kawe, Hasbullah yang sekarang ni mengajar di Miri.. 

Tuesday, November 30, 2010

Penghujung tahun 2010 d Kapit

Assalamualaikum dan salam sejahtera... penamat tahun 2010 di Kapit..Antara kenangan dengan rakan2 dan sahabat serta anak2 didik kawe di kapit...

Bersama anak2 keas 5ST2 di sebamboo heheh

Suasana pasar kapit i hari minggu, Ust Rodzi bersama isteri membeli barang di pasar kapit.

Riding hujung tahun

Bismillah.. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Bermula cuti sekolah kawe amek kesempatan utk riding puas2 heh heh..

Berjumpa Ust Rodzi di Pasir pekan.. dan amek kesempatan minum pagi di kampung berdekatan.

Kemudian singgah di Pasir tumboh.. berjumpa rakan FB Amz.. haikal heh heh.. 

Tidak dilupai rakan kawe semenak matrik, Dr Haidir yang bertugas di HUSM kubang kerian sekarang.. terima kasih spend kawe minum petang heh heh


Paling best riding ke Dabong, Kuala Krai.. singgah di gua ikan..

Friday, November 19, 2010

Gambar Kelas PraU SMK Selirik

Salam alaik.. Buat anak2 Form 6 dan lower 6 SMK Selirik 2010, Cikgu khaskan photo ni buat anda smua.. Smoga kenangan 2010 sentiasa tersemat dlm ingatan kamu...


Dinner Mapetes form6 SMK Selirik 2010

Salam.. buat sahabat sekalian.. juga buat anak2 didik kawe di SMK Selirik form 6. Ni adalah untuk penutup tahun 2010 cikgu di SMK Selirik bersama anak2 dan rakan2. Terima kasih kepda smua ya...





Saturday, November 13, 2010

‘ERTI HIDUP PADA MEMBERI’.

Bismillah. Kawe nak share pengalaman sahabat.. 


Ya, kita mahu berumah tangga bukan untuk menerima. Kita berumah tangga kerana mahu memberi. Memberi kasih sayang, memberi perhatian, memberi nafkah, memberi kebaikan. Semuanya itu adalah peranan kita di dalam sebuah rumah tangga. Dan seandainya kita menerima apa-apa kebaikan dari isteri, semuanya mengundang rasa syukur, walau sekecil mana sekali pun kebaikan itu (nasihat Abu Saif) 

“Dalam soal berumah tangga, janganlah terlalu memilih dan hanya mencari yang paling sempurna. Jika kita mahu yang paling sempurna, maka nanti apabila kita membuat keputusan untuk menerima seseorang, kita menganggapnya sebagai seorang yang sempurna. Jika rumah tangga dibina atas fikiran seperti itu, kita tidak expect sebarang kekurangan. Maka selepas berumah tangga, hanya kekurangan isteri sahajalah yang sering terlihat di mata, kerana kita menjangkakan kesempurnaan. Terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai”, kata Kak Naz dan Abang Rozli semasa saya menyuarakan rancangan saya untuk berumah tangga. 

Sayalah yang memasak, menghantar makan kepada isteri seandainya beliau sibuk bertugas dan seterusnya menguruskan hal ehwal rumah. Mind-setting berumah tangga untuk memberi, amat kuat dalam membekalkan rasa gembira di sepanjang pengalaman itu. 


Apakah erti kebahagiaan sebenar? 

“Kebahagian rumah tangga bukanlah pada kuantiti masa yang diluangkan bersama isteri dan anak-anak. Penentunya adalah kualiti. Berapa ramai yang meluangkan banyak masa bersama keluarga, tetapi hakikatnya mereka tidak bersama. Mereka sebumbung tetapi masing-masing mengadap TV, tidak berkomunikasi. Ustaz sentiasa cuba pastikan setiap masa yang ada untuk bersama isteri dan anak-anak, digunakan sebaik mungkin untuk benar-benar bersama. Lihatlah Ismail alayhi al-Salaam. Sering ditinggalkan bapanya. Tetapi Ismail tidak pernah memusuhi Ibrahim. Mereka bertemu kerana Allah, mereka berpisah kerana-Nya jua.”

Terima kasih kerana bersama saya menyedari bahawa kita tidak mungkin hidup tanpa ujian kerana ujian-ujian itulah sebenarnya kehidupan kita.


Terima kasih kepada isteri yang mentaati Allah. Kerana ketaatan kita kepada Allah, kita tidak gelisah untuk berpisah. Saya sentiasa percaya bahawa isteri saya mentaati Allah dan dijaga oleh Allah sepanjang pemergian saya. Isteri saya juga percaya bahawa saya mentaati Allah dan dijaga-Nya sepanjang masa saya meninggalkan rumah. 

Rumah tangga dibina bukan hanya atas cinta, tetapi juga pada saling mempercayai. Jika Allah sudah diingkari, siapa lagikah yang boleh dijadikan tempat meletakkan kepercayaan? Dosa semalam akan pasti menjadi kecurigaan hari ini, esok dan selamanya…


“kita selalu tidak rasional dan realistik semasa kita romantik!”. Mungkin di awal perkahwinan, romantik itu kuat mendominasi rumah tangga. Ketika itu suami fokus kepada isteri dan isteri pula fokus kepada suami. Tetapi ketika munculnya anak pertama, kedua-duanya beralih fokus kepada anak dan selepas muncul anak kedua, fokus itu perlu diubah suai lagi. Semasa itulah, rumahtangga lebih didominasi oleh tanggungjawab dan tugas. Seronok-seronok sudah berkurang sedikit. Tetapi ia adalah proses biasa (Profesor Abdullah al-Ahsan di UIA ketika mengulas tentang Romanticism).  

Hubungan suami dan isteri boleh selamat dan terus memanjat usia matang pada tahun-tahun yang berikutnya. Selamat kerana proses itu berlaku di dalam perkahwinan, bukan di luar. Ini adalah kerana, perkahwinan sebenarnya menggabungjalinkan antara cinta, kasih sayang, tanggungjawab dan peranan. Ada hari air pasang, cinta memainkan peranan. Ada hari air surut, maka tanggungjawab dan kematangan pula mengambil tugas. 

“Air yang tidak mengalir (statik), akan merosakkan air tersebut. Pemuda yang banyak masa kosong (tidak dinamik), akan dibunuh oleh masa kosong itu” 

Janganlah biarkan diri kita dipandu oleh keputusan-keputusan emosi semata-mata. Jika pasangan lelaki atau perempuan sudah baik agamanya, atau yang paling utama, sedia dididik dan mahu belajar, maka terimalah seadanya. 

Saya cukup terkilan apabila mendengar ada dari kalangan adik-adik, khususnya Muslimah, yang terlalu mudah mengambil keputusan memutuskan hubungan semata-mata beralasan terasa ada kesilapan malah dosa yang terselit di celah-celah perkenalannya dengan seorang lelaki Muslim yang baik. Jika pernah buat silap, bawalah bertaubat dan bukannya dengan sewenang-wenang membatalkan hubungan. Ingatlah pesan Nabi SAW, 

“Apabila datang melamar kepadamu seseorang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya, maka kawinkanlah. Jika tidak kamu laksanakan, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerosakan yang luas”. (HR. Tirmidzi)  

Dipetik dan diubah suai daripada Abu Saif)

Wednesday, November 10, 2010

Bila double dh jd Single

Assalamalaikum dan salam sejahtera.. keh keh kali ni entry yg gila2 ckit.. Kawe share dgn member blogger kawe dari Kching.. so ada lorat bahsa Sarawak ckit la... Pesanan ni buat adik2 dan anak2 didik kawe yang sedang hangat bercinta keh keh keh.. Ingat la.. bercinta sebelum berkahwin xdak guna sebab selagi belum berkahwin.. si dia bukannya millik kita..


Dolok2 time double rutin awal pg jd alarm,sikpun sms..morning sayanggg.
Nektok bila dah single, bukak jak mata cek fon kot2 ada sms or miscall dr nya. Ooo tedah anak..


Dolok2 time double,bila ada dgr lagu best2, terus sms srh dgr sama2.
Nektok bila dah single,dgr lagu sorg2 jerrrr.


Dolok2 time double, bila sik sihat(demam,batuk,selsema,sakit perut) akan merengek2 manjak ngan org tersyg.bila dh dgr sora,akan hilang sikit rasa sakit ya.
Nektok bila sakit, tanggung sorg dirik (nangis sorg2..erkkkk)

Dolok time double,suka guro2 manjak. sorg nunggah kambin,sorg nunggah katak. Ah rindunyaaaaa
Nektok bila dah single, guro ngan geng2.lagik antap lah.guro ompuan bah.haha


Dolok2 time double,selalu dpt sms or call nanyak dah mkn kah sik..mkn apa..& akan ada vids call mun dtg angin nya mok nangga aku mkn..rindunyaaaa
Nektok bila dah single,ney lah ada org nak nanyak gik.alolololo tedah anak

Dolok2 time double,fon nang sik dpt jauh.nang sik mok berenggang.ya jak cara berhubung bah.al maklumlah jarak jauh.
Nektok bila dah single,dah sik geng ngan fon gik.cas fon pun sekali jak dlm masa 4 hari.Kotan sik d pkey gilak.


Dolok2 time double,mlm2 ada lah bergayut,poret2..abis nak dibah meja,celah lantei,tombol pintu di kelaka..& smpe aku terdiam(ngantok)kotan aku sikda idea nak melayan nya..
Nektok bila dah single,aku ngadap tv jak smbil mkn kopok,smbil online.fon nang terus senyap..sunyi..sepi...ada juak mengharap ney tauk ada call or sms kah..ah..gila nya..

Dolok2 time double, ada lah juak olaki ngendeng2 mdh mok berkenalan. Yerrrr.. Sik d layan sbb udah berpunya bah..hehe
Nektok bila dah single, eheheheheehhee...hehehehhehee..hehehehehehe


Sekian terima kasih...

Tuesday, November 9, 2010

Saling Memahami, Bertoleransi & imbangi Hak Suami-Isteri


Bismillah. Assalamualaikm dan salam sejahtera. Kebelakangan ini kita sering mendengar masalah keretakan rumah tangga dan begitu banyak sekali masalah perceraian dalam hubungan suami isteri. walaupon perceraian itu adalah suatu yang halal namn ianya adalah perkara palng dibenci Allah SWT. 


Institusi keluarga Islam sebenarnya tunjang kepada perlindungan hak asasi manusia yang merangkumi isteri, suami dan anak serta keluarga besar termasuk ibu, ayah serta adik beradik.

Sebagai seorang yang memperjuangkan hak asasi dari segi konsep, politik, warga dan amali, saya yakin institusi keluarga berperanan penting menjelaskan dan menyaksikan betapa Islam tidak hanya menekankan aspek rohani semata-mata tetapi juga menawarkan pakej terperinci yang saling kait-mengait antara satu sama lain termasuk hak setiap ahli dalam keluarga. 

Keluarga dan rumah tangga dalam Islam bagi mewujudkan ketenteraman, ketenangan dan kedamaian. Ini yang mendasari hubungan antara suami isteri, hak masing-masing hinggalah kepada anak-anak.

Akad antara suami dan isteri diikat dengan hak satu ke atas yang lain. Teras utama hak suami terhadap isteri supaya menjaga kesucian kehormatannya dan berkelakuan mulia. Ini sekali gus mengandungi perintah timbal balik supaya suami juga mesti setia, menjaga kesucian diri dan bersifat mulia.

Perkataan qawwamun dalam al-Quran seseorang yang bertanggungjawab atau yang menjaga sesuatu atau melindungi seseorang. Erti yang lebih mendalam dan komprehensif iaitu suami bertanggungjawab menjaga, menyara, membangunkan sahsiah dan melindungi isterinya secara fizikal, mental dan spiritual.

Huraian ini menyedarkan kita betapa adilnya Islam menentukan hak sewajarnya buat manusia dalam konteks keluarga. Jika hak suami supaya isteri menjaga kesucian dan kehormatan dirinya serta berakhlak mulia, ini bermaksud suami yang melaksanakan tugas ‘qawwam’ mesti terlebih dulu memiliki dan menjiwai sifat mulia itu.

Jika suami dan isteri memahami inti pati hubungan ini maka ketenangan akan mengalir deras dalam institusi keluarga. Suami berasa tenang dan tenteram isteri menjaga kehormatannya, manakala isteri juga berasa aman dan selamat kerana yakin di sisinya ada seorang suami sebagai pelindung.



Kesetiaan juga memainkan peranan yang penting dalam sebuah hubungan yang berkaitan dengan kasih dan sayang. Jika kita sayangkan pasangan kita, sudah pastilah kita akan setia pada pasangan kita. Jadi kita hendaklah mengorbankan hubungan persahabatan dan setia kawan kita pada orang yang kita kenali agar perasaan cemburu tidak menyelubungi perasaan pasangan kita.

Jika kita sayangkan seseorang itu sudah pasti anda tahu siapa yang ada dalam hati kita jadi bila kita sentiasa mengingatkan pasangan kita amat mudahlah kita mengelakkan daripada curang pada pasangan kita. Janganlah sesekali kita melupakan pasangan kita kerana apabila kita tidak berhubung dengan pasangan kita even dalam satu hari, sudah pasti pasangan kita akan fikir yang kita pergi mencari yang lain. Seeloknya kita memberitahu pasangan kita yang kita sedang sibuk kerja ataupun sedang sibuk belajar agar pasangan kita akan memahami keadaan kita yang sebenarnya. Itulah gunanya sikap berterus terang. Ia mengelakkan dari berlakunya kes perselisihan faham antara satu sama lain. 

Bukan laut namanya jika tidak berombak Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah cemburu atau merindu.

Janganlah sesekali anda menduakan seseorang yang anda sayangi kerana berkongsi itu merupakan sesuatu yang perit untuk dilalui. Sayangilah dirinya sepenuh hatimu.

Cinta itu adakalanya pahit adakalanya manis. Cinta terasa indah apabila kemana saja kita prgi ditemani oleh pasangan kita tetapi cinta itu akan terasa pahit apabila kita ternampak pasangan kita jalan berdua – duaan bersama insan lain. Hakikatnya kita seharusnya setia pada pasangan kita kerana dalam setiap hubungan percintaan haus ada kejujuran, kepercayaan dan juga kesetiaan terhadap pasangan. Jika dalam hubungan kita mempunyai kesemua faktor itu, insyaAllah hubungan kita akan kekal lama tetapi jika sebaliknya bersedialah kerana suatu masa anda akan berpisah dengan pasangan anda.

(Smber: Dipetik & diubahsuai daripada Bicara Kalbu)

Sunday, November 7, 2010

Sebuloh, Hulu Yong, Kapit, Sarawak

Bismillah. Assalamualaikum dan salam sejahtera... pada 6 November 2010 kawe berkesempatan mengikuti anak2 kawe dari kelas 5ST2 SMK Selirik 2010 berkhelah di Sebuloh, Hulu Yong, Kapit, Sarawak. Program ini adalah bertujuan untuk bersantai dan menghilangkan ketegangn minda anak2 sebelum mereka menduduki SPM. 

Rombongan disertai oleh anak2 yang kesemuanya berbangsa Iban dan beberapa orang guru. Kawe rasa cukup terhibur melihat anak2 begitu ceria dalam aktiviti ni. Dalam masa yag sama cikgu2 turut memberi semangat agar lepas program ni anak2 terus belajar untuk persediaan menduduki SPM. 





Saturday, October 30, 2010

Futsal Inter School Tertutup Kapit2 2010

Bismillah. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. pada 30 Oktober 2010 berlangsungnya Kejohanan Futsal Inter School Tertutup Kapit2 2010 di mana Kelab Futsal Selirik telah menghantar 2 pasukan iaitu Aqief FC dan Qalesha FC untuk merebut piala yang buat julung kalinya diadakan sebagai aktiviti santai mingguan warga dan staf pendidikan di Kapit. 


Pasukan berehat menunggu game seterusnya.. 

Kejohanan ini disertai oleh sekolah-sekolah sekitar kapit yang terdiri daripada 8 pasukan yang dibahagikan kepada 2 kumpulan secara liga. Perlawanan bermula jam 0800 dan berakhir dengan jayanya pada jam 1300. 

Terima kasih diucapkan kepada penganjur kejohanan kerana inisiatif mengadakan aktiviti sebegini. Disamping dapat mengisi masa lapang, yang paling penting melalui aktiviti ini dapat merapatkan ukhwah antara warga staf pendidikan. 

Ini adalah gambar kenangan kesemua pemenang dan pihak penganjur selepas tamatnya kejohanan.. 


Dan akhir sekali... INI lah dia pengurus pasukan kami... Adik Qalesha dan Adik Aqief.. 

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan