Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Sunday, March 29, 2009

Team Education Combined Juara

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabat.. Kawe turut menyertai Kejohanan tenis MAKSAK peringkat bahagian kapit. Kawe bermain untuk team Education Combined. 4 pasukan telah bermain pada peingkat separuh akhir secara automatik iaitu Combined A, Education Combined, Pertaniah dan Maksak Belaga.


Pada peringkat separuh akhir, Education Combined menentang Combined A dimana pasukan Education Combined memenanginya dengan mata 3-0, manakala pasukan Maksak Belaga menentang pasukan Pertanian dan kemenangan berpihak kepada Maksak Belaga. Pada peringkat akhir, kemenagan berpihak kepada Education Combined, Maksak Belaga ditempat kedua, diikuti Combined A dan Pertanian.

Terima kasih kepada semua terutama kepada sahabat sepermaianan kawe yang banyak memberi tunjuk ajar. Kepada rakan sepasukan, kepada penganjur dan kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.. jazakallah..

Friday, March 27, 2009

Pertandingan Tenis MAKSAK peringkat Kapit

Assalamualaikum semua.. 28-29 Mac lalu kawe telah menyertai pertandingan tenis MAKSAK peringkat Bahagian Kapit. Peserta daripada Daerah Kecil Kapit, Belaga dan Song berkumpul di Kapit untuk menjayakan pertandingan ini.. Gambar di atas menunjukkan Tuan Pemancar melawat pemain dari Kapit sebelum pertandingan bermula bagi memberi dorongan dan kata nasihat buat semua pemain..


Thursday, March 19, 2009

Ular Besar Di Kapit

video

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua sahabat dan kenalan kawe... Minggu lepas sahabat tempatan kawe di Kapit telah melawat Belaga. Video ini dirakam setelah seekor ular sawa ini menelan khinzir.

Memang tidak dinafikan di kawasan pedalaman Sarawak memang terdapat banyak benda2 pelik begini heh heh heh..

Tuesday, March 10, 2009

Kenangan Kawe semasa Kadet

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat kawe smua.. Semasa imbas-imbas kembali gambar-gambar kawe semasa belajar dulu, kawe teringat pula kepada zaman kawe 3 tahun sebagai Pegawai Kadet (PK) di UPSI. Masa tu memang sangat indah dan tak bleh nak lupakan huhuhuu.. ada kenangan, manis, pahit, masin, masam dsb nya la... Gambar di atas adalah gmbar semasa kawe membuat pertunjukkan tempur tanpa senjata (TTS) semasa perasmian PALAPES UPSI pada 2006.

Semasa tahun akhir sebagai PK, kami semua akan mengadakan Pra-Mess Night Pegawai Kadet. Ini adalah sebagai persediaan untuk mengadakan Mess Night sebelum kami meninggalkan alam Pegawai Kadet heh heh heh.. Namun sayang, setelah ditauliahkan sebagai Lt.M, kawe tak dapat menghadiri Makan Malam Rejimental tersebut disebabkan menghadiri Perkhemahan akademik Pendidikan Luar Sains Sukan di UPSI.


Ini pulak gamabar yang paling kawe suka heh heh heh semasa perjalanan ke Gurun, Kedah. Masa ni kami akan menjalani latihan menembak di Gurun. Sangat menyeronokkan bila dapat menembak. Pada tahun sebelumnya kami telah didedahkan dengan pengendalian M16. Maka pada kali ini kami didedahkan dengan senjata bantuan sepeerti LMG, GPMG, M203 dsb.

Dan ini pula saat mnyeksakan semasa Anual Camp Palapes senior.. Masa ni kami kena gali kubu sedalam 5 kaki.. Tak mandi 2-3 hari tu biasa la.. tengok la macammna rupa kawe dan member kawe hah hah hah.. mmg comot dan kotor.. tapi memang penat dan menyeksakan

Sunday, March 8, 2009

Sambutan Maulidur Rasul 1430H di Kapit

Kapit, 9 Mac 2009. SMK Selirik telah menyertai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul 1430H peringkat Kapit, Sarawak. SMK Selirik telah menghantar kontijen yang terdiri daripada guru dan pelajar SMK Selirik. sunggu meriah kerana terdapat lebih dari 10 kontijen yang mengambil bahagian.. Pada tahun ini dikatakan antara sambutan paling meriah dengan penyertaan yang teramai...

Yang paling penting perarakan bukannya bertujuan untuk bertanding tetapi sekadar untuk berkumpul agar saling berkenalan dan mengukuhkan ukhwah di antara penduduk Islam dan kaum2 lain di Kapit, Sarawak. Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan dan meramaikan kontijen SMK Selirik..


Perarakan bermula di Dewan Suarah, Kapit, dan berjalan mengelilingi pekan Kapit. Pada malamnya pula diadakan ceramah Maulidur Raul di Masjid An-Nur kapit.

Persiapan Sambutan Maulidur Rasul

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat kawe semua.. seminggu sebelum Sambutan Maulidur Rasul, bebereapa geng cikgu sekolah kawe membuat persediaan perarakan la.. Tak tau la nak kata apa.. majlis perarakan nih semacam satu kemestian di sini.. keriuahannya mengalahkan sambutan Hari Raya di Semenanjung heh heh heh..


Terima kasih la kepada semua sahabat yang membantu dalam uasaha menyiapkan sepanduk ini.. Sehingga waktu malam pon sanggup korbankan masa untuk menyiapkannya.. Segala urusan ini kami lakukan di bengkel pendidikan seni (Pendidikan Seni Visual) SMK Selirik..

Terimaka kasih sekagi lagi kepada semua yang terlibat: Cikgu Husin, Cikgu Wan Hazraian, Cikgu Zam, Cikgu Kiwan, Cikgu Abang Afendi, Nazri, Cikgu Abe Long, Cikgu Limbat, Cikgu Fendi, Cikgu Osman, Cikgu Sani, Cikgu Limi dll kawe pon x larat la nk tulis... ramai sgt beb

Tuesday, March 3, 2009

Surat dari pelajar

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat kawe sekalian... Kali nk kawe nak berkongsi pengalaman bila pelajar menghantar surat kepada kawe. Tapi bukan surat cinta ke apa.. cuma surat tunjuk sebab mengapa tidak dapat menghatar buku nota dan latihan yang cikgu tugaskan.. Actually kawe dh abis idea macammana nk denda budak2.. so rasanya cara gni pon ok juga..

Yang seronoknya macam2 la bdak2 nih tulis.. Nama cikgu pon eja salah. Sebab2 yang diberi pon agak merapu. tapi beginik la cara kawe...

Monday, March 2, 2009

Kad ucapan

Assalamualaikum dan slm sejahtera sahabat kawe semua... Minggu lepas students kawe dari 3 buah kelas tingkatan 5 SMK Selirik menghantar kad ucapan kepada kawe.. Tapi kad itu bukannya khas untuk kawe sebaliknya sebagai memenuhi aktiviti bagi subjek pendidikan sivik tingkatan 5. Kawe meberi tajuk bebas samada ucapan Hari Ibu/ hari Guru / hari Bapa. Ini lah diantara kreativiti yang ditunjukkan mereka semua dari kelas 5 Sains, 5 St1 dan 5A1.
Selain itu, kawe juga memberi kebebasan kepada pelajar untuk meluahkan perasaan dalam kad ucapan tersebut dengan mengarang ucapan dalam bahasa pilihan pelajar tersebut sama ada Bahasa Melayu, Bahasa Iban atau Bahasa Inggeris.. Mereka semua seronok dengan aktiviti yang dijalankan kerana bersifat bebas.

Cikgu ucapkan tahniah la kepada semua pelajar yang dapat menyiapkan dan menghantar kad ucapan tersebut kepada cikgu. Bagi pelajar yang mampu menyiapkan dengan lengkap tugasan ini, cikgu ucapkan tahniah dan pelajar ini memang "MANTAP PELBAGAI".

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan