Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Tuesday, April 24, 2012

Prog Jiwa Murni Rh Ganya 2012


Pasukan Kompeni C bergambar kenangan bersama YB Parlimen Kapit
 Bismillah. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada 22 April 2012 sekali lagi kawe berkesempatan menyertai aktiviti khidmad sosial yang pertama buat tahun ni. Program Jiwa Murni Kompeni C, BN1, Rejimen 510 AW merupakan aktiviti bersama Program Gerak Kerja Kemas P.215 Kapit di Rh Ganya, Ng Amang. Ianya melibatkan hampir 40 anggota Kompeni C, BN1 Rej 510 temasuk pegawai dan warga KEMAS Kapit. 
YB bersalaman dengan angota Kompeni C Rej 510
 Aktiviti bermula dengan sesi ceramai yang disampaikan oleh Penyelia kanan KEMAS P.215 Kapit. Kemudian selepas makan pagi, semua anggota tentera sukarela dan KEMAS melakukan kerja amal mengikut bidang tugas masing-masing. Kerja amal yang dilakukan termasuk memotong rumput, menyelia kolam air, menyelia sistem perpaipan, membina dinding batu rumah dsb. 
YB melawat salah satu pintu di Rh Gunya 
Secara keseluruhan aktiviti berjalan lancar. Kawe rasa seronok menjalankan tugas amal di sini. Terima kasih juga diucapkan kepada YB Parlimen Kapit yang menyediakan dana untuk kami melakukan aktiviti amal ni. Sebagai pertubuhan yang tidak bermatlamatkan keuntungan, Rej 510 bersedia membantu. Terima kasih juga buat warga Rh Ganya yang sangat peramah, layanan yang diberikan terbaik. sangat terharu dengan kalian semua yang mudah mesra. Terima kasih juga buat warga KEMAS P.215 yang menyediakan juadah makanan buat kawe (makanan halal) yang sungguh enak terutamanya masakan ikan sultan ala2 pansuh. 

Tuesday, April 17, 2012

Bila anda ingin memiliki superbike

Semasa kawe ride KL-Gemas 2010

Bismillah. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dua bulan sudah berlalu, motosikal z1000 kawe sudah pun terjual atas beberapa faktor. Ada beberapa perkara perlu dipertimbangkan untuk menggunakan motosikal kuasa tinggi. Elok kita sama bincangkan, mungkin boleh dijadikan panduan buat semua sahabat. Beberapa bulan lepas, kawe mendengar sembang2 sahabat di kedai kopi di Kapit, tempat kawe bertugas. Daripada sembang2 tersebut terdengar rakan guru di Kapit ingin membeli kawasaki er6-n untuk digunakan di Kapit. Isu ini turut dibincangkan oleh kami dan perlu difikirkan baik-buruk penggunaan motosikal kuasa tinggi di Kapit. Pendapat dan nasihat ini bukan apa, hanya untuk kebaikan kita semua.
Singgah di Kuala Kangsar: Jumpa Nasri di depan Bis School, MCKK (Asrama kawe masa belajar dulu)

Kawe membuat keputusan menjual z1000 pon disebabkan faktor tertentu. Memang sayang sungguh motosikal ni. Apakan daya, kawe jauh di Kapit, Motosikal plak di Kelantan, jarang2 balik menyebabkan motosikal tersadai. Setiap tahun perlu bayar insuran dan roadtax yang agak tinggi. Bila motosikal tak digunakan, ianya agak tidak berbaloi dengan pembayaran insuran dan roadtax hampir RM1500 setahun. Bila tak digunakan, banyak juga la masalahnya. Dari segi enjen, minyak, litar elektronik, bateri dsb semua serba sedikit akan terjejas. Seolah kita menyara benda yang tidak berfaedah. Oleh tu kawe buat keputusan untuk menjual sahaja dan insyaAllah akan beli jenis motosikal baru sebaik sahaja dapat berpindah ke semenanjung.
Abons pada hari pertama membeli Kawasaki er6n dia. Masa ni darat lagi

Ada orang kata, mengapa tidak sahaja dibawa ke Kapit. Boleh selalu digunakan untuk berulang alik. Ermmm yang ni mungkin boleh dijadikan panduan buat sahabat yang tadi katanya ingin memakai motosikal kuasa tinggi di Kapit. Mengapa tidak sahaja menggunakan mosikal kuasa tinggi di Kapit? Banyak masalahnya bro. Pertama adalah masalah jalan. Kapit mana ada jalan raya. Kalau ada pon jumlahnya x sampai pon 30km. Bila nk speed motosikal, tak sempat nk masuk gear 4, dah kena drop gear balik (sebab tak cukup jarak nk speed). So apa faedah bawa superbike kalau stakat 50kmh ja. Enjinnya nanti akan terjejas untuk jangka masa panjang (Ibarat anda bawa motosikal ex5 sejauh 2km hanya dengan gear 2 sepanjang perjalanan).
Kawasaki VN900 custom; suatu masa nanti, kawe insyaAllah akan beralih ke arah ini pulak.

Faktor kedua pula adalah masalah service dan maintenance. Untuk motosikal z1000 memiliki 4 selinder maka memerlukan 4 liter minyak enjen (4T). Berbanding er6n hanya 2 selinder memerlukan hanya 2 liter 4T. Biasanya kawe akan menggunakan 4T Motul yang dijual dengan harga dalam rate RM50/liter bagi full sintetik. Jika motosikal jenis plastik macam Z1000 dan er6n ni seeloknya pakai full sintetik untuk penjagaan enjin bagi jangka masa panjang. Maka kawe perlu membayar dalam RM2++.00 termasuk dengan filter (ini la beza superbike dengan mosikal biasa; superbike adalah 500cc ke atas dan perlu tukar filter seperti kereta perlu tukar filter apabila tukar minyak enjen). Itu di semenanjung. Jika di Kapit masalahnya nak maintenance kat mana? Takkan nak post superbike dengan kapal ke Sibu semata2 hanya nak tukar minyak enjen. Jika boleh dibuat di Kapit pon (tentu kos berlipat ganda), kedai2 motosikal di kapit tiada kepakaran untuk kendalikannya. So cop rekod service pada motosikal tidak valid dan jika berlaku apa2 insiden, insuran mungkin tidak cover kerana motosikal tiada rekod penyeliaan yang sah oleh pakar.
Kawasaki versys; Ada juga plan nk pakai ni. sdg pertimbangkan.

Sebenarnya banyak lagi masalahnya bila pakai motosikal kuasa tinggi tidak kena pada tempatnya. Kita perlu ukur baju di badan sendiri. Bukan maksud kawe nak pertikaikan dari segi kemampuan masing2.. InsyaAllah sesiapa yang ingin memiliki superbike ada kemampuan dan badget tersendiri, tetapi maksud kawe kesesuaian tempat kita menunggang superbike. Sememangnya menunggang superbike membawa kelainan kepada kita. Sangat pantas, lebih2 lagi bila kita nak cepat ke destinasi dan mengelakkan kesesakan lalu lintas.

Monday, April 16, 2012

Safari Rakit Balleh-Kapit 2012

Bismillah. Pada 06-07 April 2012 sekali lagi kawe berkesempatan untuk mengikuti acara tahunan di Kapit iaitu Safari Rakit Balleh-Kapit 2012. Seperti biasa acara yang dipertandingkan adalah pertandingan berakit, kayak dan power boat. Bezanya tahun ni kawe tidak berkesempatan untuk menyertai pertandingan tersebut kerana urusan pentadbiran latihan tempatan Kompeni C Rej 510. Pada tarikh yang sama juga dibuka satu kaunter pengambilan anggota Askar Wataniah yang baru. Sambutan amat menggalakkan diterima dari pelbagai lapisan masyarakat. Syabas diucapkan kepada team promosi yang turut dibantu oleh rakan dari Sibu.
Dikesempatan ini juga kawe ingin mengucapkan tahniah buat Pasukan Berakit Team Rej 510 yang buat julung kalinya menyertai pertandingan berakit dari Balleh-Kapit. Penyertaan pertaa ini sungguh membanggakan Rejimen kerana berjaya mendapat tempat ke3 keseluruhan. Tahniah dan syabas diucapkan.

Monday, April 2, 2012

Kejohanan Tennis MAKSAK Sarawak 2012

Kapit lift loser pool title

Posted on March 29, 2012, Thursday
(Borneo Post)
THE WINNER: Kapit Maksak tennis-team pose for a group album after the closing ceremony of the Sarawak Maksak Inter-Divisions Tennis Tournament 2012.
KAPIT: A strong fightback in the final by the Kapit Maksak tennis team saw them emerged champion of the loser pool of the just concluded Sarawak Maksak Inter-Divisions Tennis Tournament 2012.
Kapit beat Mukah 3-2 to win the title held at the Sarawak Lawn Tennis Association (SLTA) tennis centre at the state capital, Kuching. Kapit contingent comprise Glyn Changai (Captain), Patrick Alexius, Joseph Arthur, and Ahmad Adham Berhaumidin while the veteran players were Mirin Tapa, Subhi Jamjam and Latip Jaman. The lady players were Siti Raibah Almiry and Christina Anthony.
The 1st singgle match between Kapit & Bintulu on 24 March 2012. Kapit won 6-2, 6-2.
In the semi final, I met En Zamri from ILP Miri. I could not finished the game since facing injury problem. So En Zamri won the game. However Kapit still won the game after beating Miri 3-2.
Patrick as 1st double Kapit player present very well. After lose to Bintulu in the 1st match, Patrick and Joseph won all the game.
After the match, We spent a few time visiting The Spring. I was so surprised seing school mate of Mallay College class of 2002, Zuraimi Alias who are working at Department of Occupational Safety and Health Malaysia, Kuching. For a long time we are never met after sitting SPM on 2002.
Finally, we visited Kuching Waterfront. Nice view at night before we were going back to sibu. Thanx all..

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan