Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Sunday, October 30, 2011

Jangan Menderhaka


Bismillah. "Di zaman Nabi pun, sudah ada orang yang derhaka kepada ibunya. Barangkali, ini untuk dijadikan contoh dan sempadan. Bagaimanapun ibu bapa dulu-dulu cukup pentingkan akhlak anak-anak. Ibu bapa sekarang, umumnya cuma tahu mengikut asas. Kalau kerajaan suruh belajar, belajar. Kalau kerajaan suruh tinggikan tahap akademik, masing-masing berusaha meninggikan pencapaian akademik. Perkara asuhan ahlak hampir tidak dipedulikan lagi oleh kebanyakan orang. Hasil acuan yang kita gunakan 20 tahun lalu; inilah pula yang melahirkan generasi yang datang 2o tahun kemudian. Antara dosa paling berat kesan pengabaian pendidikan akhlak ini ialah kelahiran generasi yang tidak hormat atau lebih tepat, derhaka kepada ibu bapa. Ini menjadi bebann kepada kerajaannya, negerinya, kampungnya, masyarakat dan keluarga." (TGNA)

No comments:

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan