Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Monday, July 5, 2010

Sahabat Sejati


Assalamualaikum dan salam sejahtera... beberapa hari yang lepas, kawe di "tag" dlm facebook oleh sahabat ambo.. Gambar kenagan yg sgt bermakna.. Maka teringat la kawe tentang teman sejati dan meamori2 indah bersama rakan2 sahabat dulu.. 

Firman Allah, 

"Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta-merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib" (Fusshilat:34)"Pada hari itu sahabat-sahabat karib: Setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh)" (Az-Zukruf:67). 


Teringat petikan lagu Untukmu Teman dari Kumpulan Brothers, 

Mungkinkah kita terlupa
Tuhan ada janji-Nya 
Bertemu berpisah kita 
Ada rahmat dan kasih-Nya 

Andai ini ujian 
Terangilah kamar kesabaran 
Pergilah gelita hadirlah cahaya

4 comments:

penjejak maya said...

salam,

sahabat yang baik ialah yang mengajak kita ke arah kebaikan dan sentiasa hadir di kala susah senang..

Cikgu Adham said...

Penjejak maya,
wslm... ya mmg betul... tu la shbt sejati

kal jis (im not carl zeiss) said...

Salam.. sahabat yg baik ibarat cermin.. "kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh)"... Teringat lagu Kawan oleh kumpulan nasyid The Zikr (Raihan sekarang)

Cikgu Adham said...

Kal Jis,
wslm..
ya sunggoh.. ambo pon teringat kt kwn2 lama semasa d sek dan matri serta universiti dulu... ukhwah fi sabilillah

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan