Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Wednesday, July 7, 2010

257,000 anak luar nikah membimbangkan


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Artikel ini kawe dapat daripada link ini.. 

KUALA LUMPUR, 7 Julai: Sejumlah 257,000 kelahiran tanpa bapa yang didaftar di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) antara tahun 2000 hingga Julai 2009 wajar membimbangkan semua pihak berwajib, kata Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff.

Ini kerana, menurut beliau, sebanyak 30,978 kelahiran yang terdaftar membabitkan bayi beragama Islam.

"Bagi saya, semua pihak perlu bertanggungjawab, kerajaan perlu melaksanakan undang-undang yang lebih ketat, ibu bapa perlu ajar agama pada anak-anak," jelas beliau ketika mengulas pendedahan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah berhubung perkara itu pada 1 Julai lalu.

Sedangkan, menurut beliau, perangkaan kelahiran tanpa bapa mengikut beberapa agama yang lain adalah 18,085 bayi beragama Hindu; 17,236 (Buddha); dan 3,395 (Kristian). 

6 comments:

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

masyaallah. sedihnya. semuanya berlaku krn kurangnya didikan di dalam institusi keluarga sendiri. semuanya bermula dr ibu dan bapa. setelah menjalankan 'amanah' allah kepada anak2 perlu disusuli dgn doa.

scrlett said...

salam...

cikgu, mmg betul remaja kita beragama islam plak tu... lagi dilarang lagi liar... tapi sebenarnya adalah bermula dari pendekatan dan cara hidup berkeluarga..

Cikgu Adham said...

salam alaik,

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor,
ya betol.. smua pihak main kan peranan utk hasilkan masyarakat madani..

scrlett,
wslm.. mesti dididik dgn cara idup sebenarnya... Islamuna...

abu muaz said...

salam cikgu.apa khabar lama saya tak singgah sini.

l bro m said...

Allahu Rabbi,,, akhir zaman...

Cikgu Adham said...

Abu Muaz, wslm.. ya sungguh.. ambo pon kurang sgt update blog dan lama x singgah blog sheikh... insyaAllah ada kelapnagan, nnt ambo singgah..

bro,
dunia akhir zaman

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan