Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Monday, June 28, 2010

Jangan nikahi wanita yang enam


Assalamualaikum dan salam seahtera.. Semalam kawe di taged oleh sahabat dalam facebook, dimana ebewa peringatan yang begitu bermakna buat kita semua... 


Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ANANAH, yang MANANAH, dan yang HANANAH, dan jangan engkau kahwini yang HADAQAH, yang BARAQAH dan yang SYADAQAH.” 1- Wanita Ananah:- Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.2- Wanita Mananah:- Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti ini: “Aku membuat itu keranamu”.3- Wanita Hananah:- Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.


4- Wanita Hadaqah:- Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.5- Wanita Baraqah: - 1) Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya. 2) Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.6- Wanita Syadaqah:- Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha dan lagi membisingkan. Sumber rujukan TS : Imam Al Ghazali..thanks sahabat dari facebook ambo (Ayid Adzran)

6 comments:

kal jis (im not carl zeiss) said...

Makasih cekgu.. comey doh info ni.. :)

Gen2Merah said...

thanx for the info.. nice en3

Cikgu Adham said...

salam..

Kal Jis, alhamdulillah.. sama2... smoga bermanfaat utk kita smua..

Gen2Merah,
welcome... to remind us

Ayid said...

Salam GU, Ambil saja yang ke 5. Itu yang terbaik dari kesemua

Seri said...

info yang berguna. thanks

Cikgu Adham said...

salam..

Ayid,
mmg betul hehhe...

Seri,
sama2

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan