Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Tuesday, April 27, 2010

Aktivi kawe setiap malam dengan anak2 di SMK Selirik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Kali ni kawe nak berkongsi cerita mengenai aktviti kawe dengan anak-anak kawe di SMK Selirik, Kapit, Sarawak.. kebiasaannya setoap hari pas Isya, kawe akan ke sekolah untuk sesi latihan dikir barat bersama anak-anak kawe. Kesmua anak-anak kawe ni dari keturunan Iban dan mereka kawe ajar sedikit demi sedikit untuk berbahasa Kelantan.. kerana Dikir barat sekarang bukan hanya milik rakyat Kelantan.. Tetapi mili seluruh rakyat Malaysia heheheh..

Anak-anak kawe ni sekarang dah berada di tingkatan 5 dan merupakan tahun terakhir mereka di sekolah. So kawe memulakan latihan dikir ni secara aktif kepada anak-anak sejak mereka tingkatan 4 lagi. So dalam 2 tahun, Alhadulillah la mereka sudah mampu menghasilkan persembahan yang bleh dikatakan sebagai dikir barat sebenar heh heh.. terima kasih kepada rakan2 yang ada membantu untuk meantapkan pasukan ini..


Yang paling best, anak-anak kawe ni walaupun nakal, tapi sporting dan very chear.. buatkan kawe happy sokmo handle team dikir ni. Kalo bab hiburan ni, mereka suka amat heh heh.. kalau dalam kelas.. adeiiiii tak cekat nok marohh kawe..

Antara keratan video semasa sesi latihan anak-anak kawe di SMK Selirik..

Semoga anak-anak akan terus buat yang terbaik dalam memartabatkan seni warisan negara kita..

6 comments:

Kamil L said...

kalo tgk video je tanpa tgk tajuk, mesti org ingat budak2 nie kump dikir barat dari kelantan :)

Cikgu Adham said...

Kamil,
slm.. heheh ada la serupa cikit heheh

Atikah said...

Salam,
pandai depa dok dikir... mestu mula2 dok ajar.. susah juga ya...

Cikgu Adham said...

Atikah,
wslm... uh jenuh gak la hehe semuanya kayu mula2nya..

alhamdulillah.. bantuan rakan2 dan sahabat.. smua berjalan lancar

imanshah said...

terbaik la tuke karot demo

Cikgu Adham said...

imanshah,
adeiii budak Iban jah tu.. tp insyaAllah buleh hehe

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan