Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Tuesday, January 19, 2010

Ngeri: Akibat Kemalangan..


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Kali ni post entri kawe agak seram dan ngeri heh heh... Sekadar berkongsi cerita, maklumat dan pengalaman. Gambar2 yang kawe publish ni adalah kesan daripada kemalangan jalan raya yang dikirim oleh hamba Allah yang membantu menyelasaikan kes tersebut di wad orthopedik. Gambar pertama di atas adalah kemalangan yang menyebabkan siku pesakit pecah sehingga "joint" di sikunya tercabut. Doktor terpaksa memasukkan besi ke dalam tulang dan menjahit kesan koyakan..

Ini pula adalah kesan lama dari kecederaan akibat kemalangan. Mungkin pesakit tidak menjaga diri dengan betul sehingga berlaku jangkitan dalam tulang. Akibatnya berlaku la masalah seperti dalam gambar yang kedua di atas ni..
Manakala gambar ketiga ni menunjukkan keadaan pesait yang terpaksa melakukan pembedahan kecemasan disebabkan keretakan tulang dan doktor terpaksa memasukkan besi kedalam tulang akibat kemalangan juga ni..

Gambar yang terakhir ini menunjukkan keadaan betis yang tercedera setelah kemalangan. Tulang pesakit retak dan memerlukan pembedahan segera. Kelihatan Doktor sedang membeasuh luka dengan air bersih.

Jadi kawe nak nasihat la kepada pengguna jalan raya bahawa sentiasa berhati2.. Sebab kalao eksiden, jika Allah takdirkan kita selamat pun, seksa kesan dari kemalangan ni besar weh.. 
Semoga kita dijauhkan dari bala ni...

Malang tak berbau. Kemalangan sebegini memerlukan rawatan pakar yang memakan kos agak tinggi. Kita hendaklah merancang untuk menghadapi situasi yang tak disangka ini dengan melanggan perlindungan takaful. Jika kita membeli insurans kenderaan motor, segala bayaran primium setiap tahun akan hangus dan burn begitu sahaja kepada syarikat insurans. Tetapi jika kita membeli life insurans, Bayaran yang kita buat setiap bulan/tahun sebenarnya adalah satu simpanan dan kita akan mendapat balik segala bayaran kita tadi (mungkin dapat lebih dari apa yg kita bayar) untuk jangka masa panjang melalui plan pelaburan patuh syariah oleh pengendali takaful. Saya mencadangkan anda untuk memilih PruBSN Takaful sebagai syarikat pilihan kerana ia menawarkan plan yang kompetatif (Plan Perlindungan + Medical Card + Plan pelaburan syariah). Banyak testimoni yang +ve diberikan untuk PruBSN Takaful ini yang merupakan syarikat pertama memperkenalkan Medical Card dan antara syarikat yang membayar manfaat hopital (elaun harian warded, manfaat pembedahan dsb) yang tinggi serta urusan claim yang tidak cerewet seperti syarikat lain. Sila click link atau PM nama penuh, tarikh lahir, pekerjaan dan status merokok bagi mengetahui quotation harga terbaik untuk anda pilih bagi melanggan plan ini. 

18 comments:

mia_oyster of desires said...
This comment has been removed by a blog administrator.
anaktumpat said...

wooooo...ngeri ooooooo...

Cikgu Adham said...

maria,
berat mata memandang berat lg bahu memikulnya..

Anak tumpat.
slm.. hehheheh...

Cikgu Adham said...

salam..

sonata anak kancil,
wslm.. ya la tu heheh..
act sebagai suami kpd doktor.. kita pun akan merasa kepritan krja isteri... Semoga isteriku tabah..

LanaBulu,
wslm..yap ni smua ujian Allah.. kawe pun xtau la ehhheh

IBAN MUSLIM said...

Salam...
tahniah..selamat pengantin baru...

Mohon hebahan sumbangan di blog tuan, bagi pembangunan Sekolah Agama Rakyat;

http://ibanmuslim.blogspot.com/2010/01/rayuan-sumbangan-untuk-sekolah-agama.html

white rose said...

salam...
rezqi cikgu...rezqi dr...
mudah2an dilindungiNYA, dirahmatiNYA, diberkatiNYA...
smoga usia perkahwinan hingga ke syurga...

Cikgu Adham said...

white rose,
wslm..
alhamdulllah... insyaAllah segalanya selamat

Rashid said...

uiss ngeri betul..

Adham.. real tul gambar tu. Gambar macam ni rasanya kena bagi kepada mat rempit.. edar secara percuma ..

hazeleyed lady said...

Ass-Salam cikgu Adam
lama Kak Hazel tak ziarah ke sini.
alih2 tengok gambar2 ni...urghhh!
Memang betul...amat mencabar minda tugas isteri tu...tapi dia dah terlatih untuk pekara seperti itu...pasti dia tabah.
Semoga awak dapat transfer segera ek...

Cikgu Adham said...

Hazeleyed lady,
wslm..
heh heh mmg betul..
insyaAllah la akak.. semoga dipermudahkan Allah hehe

imanshah said...

Haish geli geleme ambo tengok..takutnya

blueCITY said...

ishhhhhhhhhhh
ngerinya...........

insan pendidik said...

salam adham,

emm sian yea dok berjauhan baru kawin plak tu. IP doakan moga Adham dpt la berpindah tu tak lg berjauhan ngan isteri tersayang.

meo188 said...

ngeri ah cikgu...huhuhuhu

Cikgu Adham said...

salam..

IP,
wslm..
thanks atas doa cikgu.. sgt terharu hehe

Meo188,
heh heh mmg ngeri wo

Cikgu Adham said...

salam..

IP,
wslm..
thanks atas doa cikgu.. sgt terharu hehe

Meo188,
heh heh mmg ngeri wo

jumana said...

uhhhh
xsampai ati nak tengok

::SizuKa:: said...

salam..

seriau bila tengok gambar-gambar yg cikgu post ni..YA Allah..takut sangat.....semoga dijauhkan daripada kejadian sebegini...

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan