Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Saturday, August 8, 2009

Pertandingan Bot Laju di Kapit 2009

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Pada 8-9 Ogos 2009 berlangsungnya pertandingan bot laju di Kapit.. Tapi ianya bukannla seperti pertandingan bot laju bertaraf dunia seperti formula 1 tu heh heh heh..

Ianya hanya melibatkan bot kecil sahaja dengan enjen 15 kuasa kuda je.. kalo tak silap kawe la heh heh hhe.... Best jugak tengok pertandingan ni.. Suasanya sebiji macam kat Litar Sepang heh heh... bising dengan bunyi enjen bot, dan suasana bising penyokong di sepanjang tepi sungai..

Kawe pulak berada di tebing sungai memerhatikan pertandingan lumba bot bi dari jauh sambil capture gambar heh heh heh... biasa la... ramai sangat orang, susah nak masuk dekat.. silap2 kawe jatuh dalam sungai...

Buat pengetahuan semua, acara ini adalah acara tahunan di Kapit yang berlangsung sekitar Julai-Ogos setiap tahun bergantung pada musim kemarau la... Ini memang terkandung dalam rancangan pelancongan di Sarawak.. ramai pelancong yang hadir ke Kapit untuk menyaksikan acara ini...

16 comments:

imanshah said...

Orang Sarawak memang pro bab sungai-menyungai kan..huhu

Cikgu Adham said...

ya Imanshah... heh heh diorg mmg pakar.. mantap pelbagai bab sg ni...

CZ's thinking. said...

wah tak sangka yer..kat kapit pun ada juga aktivti yang yang macam nie yer...tak der la bosan sgt kan???

Cikgu Adham said...

yap CZ... x rugi datang kapit tau heh heh

sALbiYah bTe mOhamMad said...

bnyak kan lg aktiviti mcm ni so xde la rmai org yg akan wat aktvti xbfaedah nnt..
btl x??

Cikgu Adham said...

Salbiyah, betul tu.. mmg bagus utk isi aktiviti sosial penduduk tempatan.. ni first time kawe saksikan petandingan sebegini d kapit semenjak kawe datang tahun lepas...

selain tu ada juga pameran td.. tp kawe x sempat utk capture gmbr dlm dewan pameran..

di Kapit juga ada Muzium Jugah... pernah dengar nama Jugah? org penting dlm penubuhan Malaysia (kemasukan sarawak dalam malaysia)

Jugah asalnya dr kapit la..

imanshah said...

Kawe takut sungai..

Cikgu Adham said...

ooo demo fobia sungai la ni heh heh heh... demo kena ikuti kem air la nmpaknya... nnt ada satu slot "water confident" sesuai utk org macam demo heh heh

Rashid said...

wah seronoknya. naper tak join sekali nak bot tu?..

Cikgu Adham said...

heh heh... kalo ada sponser bleh je kawe koin llumba tu... semua tu ada sponsor tau... biasa la... sukan yg berkos tinggi juga tu walaupon guna enjen biasa je

jumana said...

hehe
best tgk pertndingn bot2 ni dr autoshow kete ke apa..hehe

Cikgu Adham said...

x la.... mmg bot dlm sg la wooo.. xdak kaitan dgn kete pon

jumana said...

uittt...sape lak kata ada kaitan.
cuba fahamkan ayt betul2..huhu

Cikgu Adham said...

ya ya heh heh ada kaitan heh heh

n@m@n said...

demo bakpo x masuk race jgk???haha..

Cikgu Adham said...

kawe nk masuk dh.. tp xdak penaja heh heh

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan