Assalamualaikum..

Ya Allah, Kau percomelkanlah keselamatan dan kesihatanku, Kau teguhkan ketaqwaanku dan istiqamahku, jauhkanlah diriku dari diperkenakan kesedihan dan kekecewaan pada masa sekarang dan akan datang, Sesungguhnya Engkaulah Maha Pendengar.

Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami agar isteri kami dan anak cucu kami menjadi penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yang bertaqwa (al-Furqan:74)

Tuesday, March 10, 2009

Kenangan Kawe semasa Kadet

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat kawe smua.. Semasa imbas-imbas kembali gambar-gambar kawe semasa belajar dulu, kawe teringat pula kepada zaman kawe 3 tahun sebagai Pegawai Kadet (PK) di UPSI. Masa tu memang sangat indah dan tak bleh nak lupakan huhuhuu.. ada kenangan, manis, pahit, masin, masam dsb nya la... Gambar di atas adalah gmbar semasa kawe membuat pertunjukkan tempur tanpa senjata (TTS) semasa perasmian PALAPES UPSI pada 2006.

Semasa tahun akhir sebagai PK, kami semua akan mengadakan Pra-Mess Night Pegawai Kadet. Ini adalah sebagai persediaan untuk mengadakan Mess Night sebelum kami meninggalkan alam Pegawai Kadet heh heh heh.. Namun sayang, setelah ditauliahkan sebagai Lt.M, kawe tak dapat menghadiri Makan Malam Rejimental tersebut disebabkan menghadiri Perkhemahan akademik Pendidikan Luar Sains Sukan di UPSI.


Ini pulak gamabar yang paling kawe suka heh heh heh semasa perjalanan ke Gurun, Kedah. Masa ni kami akan menjalani latihan menembak di Gurun. Sangat menyeronokkan bila dapat menembak. Pada tahun sebelumnya kami telah didedahkan dengan pengendalian M16. Maka pada kali ini kami didedahkan dengan senjata bantuan sepeerti LMG, GPMG, M203 dsb.

Dan ini pula saat mnyeksakan semasa Anual Camp Palapes senior.. Masa ni kami kena gali kubu sedalam 5 kaki.. Tak mandi 2-3 hari tu biasa la.. tengok la macammna rupa kawe dan member kawe hah hah hah.. mmg comot dan kotor.. tapi memang penat dan menyeksakan

6 comments:

Izrul Zainal Abidin said...

Salam cikgu Dehe.. lama tak dgr cerita.. mana tah aku dpt link blog ko nie, saje aa usha.. menarik kisah hidup ko ni.. sampai berkhidmat ke Kapit dah skarang.. selamat maju jaya sahabat lama..

Cikgu Adham said...

heh heh heh.. ya la thanks byk2... ko pon apa kurangnya.. mantap pelbagai selalu heh heh

kirana said...

Selamat pagi cikgu. Keje kat Kapit ni mesti dah pandai cakap Iban.

Nampak segak bebaju hijau celoreng. Salah profesion ke cikgu?

Cikgu Adham said...

slm kirana... cikgu x fasih lg cakap iban.. dlm proses pembelajaran heh heh heh.. nih aktiviti sampingan saya sebagai pegawai tentera sukarela

Kamil L said...

M16... skrg nie tentera Malaysia dah tak guna M16 lagi kan? Dulu M16 antara senjata yg paling banyak masalah (masa perang US-Vietnam)... Skrg nie pun saya percaya yg M16 nie kena cuci bersih2 baru takde prob.. Saya rasa je lah cikgu, tak tau betul ke tak..hehe.... Tak pernah pegang, hanya pernah membaca je mengenai artikel2 mengenai kelengkapan tentera :)

Kirana, kalo cikgu Adham dah pandai cakap iban, malulah saya, saya tak pandai lg nie cakap iban..huhu....

Cikgu Adham said...

slm kamil... erm act M16 ni antara dh bleh masuk muzium heh heh heh... tp M16 antara senjata paling lasak.

Popular Posts

Bismillah

Salam sayang dari kejauhan buat isteriku yang sentiasa menghitung hari untuk bertemu suaminya.

Jentera Z1000

Jentera Z1000
Satu kepuasan

Renungan